Άνω Σωτηρίτσα: Το χωριό με τον καταρράκτη

Είναι τόσο κοντά στη θάλασσα και καταφέρνει να προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Έχει το ίδιο όνομα με την γνωστή παραλία αλλά δεν έχει τίποτα το ίδιο.

 

Η Άνω Σωτηρίτσα καταφέρνει κάθε χρόνο να κερδίζει και ολοένα περισσότερους φανατικούς φίλους και το αξίζει. Βρίσκεται ΝΑ στις πλαγιές της Όσσας σε υψόμετρο 420 μ. και σε απόσταση 46 χλμ. από τη Λάρισα, 3 χλμ. από τη Μελιβοία και 6 χλμ. από την παραλία της Σωτηρίτσας.

Η παλαιότερή της ονομασία είναι Κάπιστα και σύμφωνα με ιστορικές πηγές το όνομα το πήρε από το ξωκλήσι της «Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος», που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο site του Δήμου Αγιάς, ήταν 7 οικογένειες που εγκαταστάθηκαν πριν 200 χρόνια και ασχολήθηκαν με την υλοτόμηση κυρίως της βελανιδιάς. Περίπου το 1880 δημιουργήθηκε συνεταιρισμός υλοτόμων στην περιοχή. Τότε το εισόδημα των κατοίκων προέρχονταν από την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια αμπελιών, ελιών και την εκτροφή μεταξοσκώληκα. Σήμερα πηγή της οικονομίας αποτελούν η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι τουριστικές δραστηριότητες.

Πριν από μισό αιώνα περίπου το χωριό εγκαταλείφθηκε σιγά – σιγά και οι κάτοικοι μετανάστευσαν. Άλλοι πάλι κατέβηκαν στην παραλία όπου βρίσκονται και οι περισσότερες αγροτικές τους ασχολίες και έτσι δημιουργήθηκε ο παραλιακός οικισμός Σωτηρίτσας. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια ανάπλασης του χωριού με την αναπαλαίωση της πλατείας και της Μεγάλης Βρύσης, παλιών εγκαταλελειμμένων σπιτιών, παραδοσιακών ταβερνών και ξενώνων.

Μια βόλτα στο ειδυλλιακό περιπατητικό μονοπάτι Μελιβοίας – Άνω Σωτηρίτσας – Βελίκας με τον καταρράκτη και τις λιμνούλες μένει σε όλους όσοι το επιχειρούν αξέχαστη.

Αρκεί να το γνωρίζουν πως υπάρχουν…

Η αλήθεια είναι πως παρά το γεγονός ότι η παραλία της Σωτηρίτσας δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις ομορφιές του βουνού, λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα.

Για την Άνω Σωτηρίτσα οι οδηγοί των οχημάτων επιλέγουν το δρόμο δίπλα από το Κέντρο Υγείας της περιοχής. Όσοι θέλουν να περπατήσουν υπάρχουν πολλά ωραία μονοπάτια. Ένα διάσημο είναι αυτό που αρχίζει από το συγκρότημα των «Ηλεκτρολόγων».

Αν ακολουθήσει κάποιος τις πινακίδες θα δει πως υπάρχει επιλογή για τον καταρράκτη. Αφού διασχίσει μια πανέμορφη και καταπράσινη διαδρομή θα βρεθεί στο σημείο όπου πέφτουν τα νερά του καταρράκτη. Εκεί μπορεί να κάνει τη βουτιά του. Αρκεί να αντέχει το κρύο νερό φυσικά.

Αν πάλι θέλει να ζεσταθεί μπορεί να ανέβει στο χωριό όπου και θα γευματίσει σε ταβέρνα της περιοχής.

 

Οι ωραίοι  μεζέδες με το ντόπιο κρασί θα του δώσουν το κίνητρο να ξαναεπισκεφτεί το σημείο και να μιλήσει με τα ωραιότερα λόγια σε φίλους μα και γνωστούς.

Πηγή: SUMMER 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.