Αγιόκαμπος: Το λιμάνι περνάει σε νέα φάση (φωτ.)

Φωτ. Larissanet

Δραστηριότητα καταγράφεται αυτές τις ημέρες στο λιμάνι του Αγιοκάμπου και αυτό δείχνει πως μπαίνει σε πολύ καλό δρόμο η ολοκλήρωση των εργασιών που είχαν ξεκινήσει παλιότερα αλλά διακόπηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Το λιμάνι αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς για όλη την παραλιακή γραμμή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Παρά τα όσα προβλήματά του συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς είναι το μεγαλύτερο σε όλη την περιοχή. Μικρά αλιευτικά σκάφη αλλά και βάρκες βρίσκονται εκεί όλες τις εποχές μα κυρίως το καλοκαίρι η δραστηριότητα είναι αρκετά πιο έντονη.

Το καλοκαίρι του 2020, πριν από δύο χρόνια περίπου δηλαδή, τα έργα είχαν σταματήσει εξαιτίας εργολαβικών ζητημάτων με τον Δήμο Αγιάς να προσπαθεί να δώσει ουσιαστικές και άμεσες λύσεις. Τελικά βρέθηκε αυτή η λύση και πριν λίγες ημέρες τα έργα ξανάρχισαν. Τα έργα σχετίζονται κυρίως με την ενίσχυση θωράκισης του λιμανιού με τα μπλόκια αλλά παράλληλα διορθώνονται και οι όποιες ατέλειες ή προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε βάθος ετών λόγω των κακοκαιριών που «χτυπούν» συχνά την περιοχή.

Για το έργο υπήρξε απόφαση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ένα χρόνο μετά τις μεγάλες καταστροφές του 2018 και κατόπιν επίσκεψης του τότε υπουργού Χρήστου Σπίρτζη στα παράλια του Δήμου Αγιάς. Τα μπλόκια ήδη τοποθετούνται με την λειτουργία ενός γερανού και η ικανοποίηση είναι εμφανής στα πρόσωπα των ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Όλοι περιμένουν πως και πως να ολοκληρωθούν οι εργασίες για να αποκτήσει το λιμάνι μια νέα όψη, αντάξια μιας μεγάλης περιοχής όπως είναι αυτή του Αγιοκάμπου, Σωτηρίτσας, Βελίκας, Αγιάς και γύρω περιοχών.

Η καντίνα, το εκκλησάκι και τα βράχια

Τα τελευταία χρόνια εκεί λειτουργεί και μια καντίνα η οποία αποτελεί μια ωραία επιλογή για τους ψαράδες και τις παρέες τους. Για ένα καφέ ή για τσίπουρο είναι ένα κατάστημα που έχει μια διαφορετική θέα απ’ όλα τα υπόλοιπα.

Ιδιαίτερο σημείο αποτελεί και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου όπου γίνεται από τους επισκέπτες η απαραίτητη στάση για ένα άναμμα κεριού και για μια ωραία αναμνηστική φωτογραφία.

Κι αν η ακτογραμμή από το λιμάνι του Αγιοκάμπου ως και τα βραχάκια στην άκρη της Βελίκας χαρακτηρίζεται από την ατελείωτη παραλία πολλών χιλιομέτρων όμως ακριβώς δίπλα από το λιμάνι το σκηνικό αλλάζει. Λίγα μέτρα πιο πέρα, η φύση δείχνει τα «δόντια» της με χαρακτηριστικό τρόπο. Μεγάλοι βράχοι και αιχμηρές πέτρες συνθέτουν το σκηνικό μέσα και έξω από το νερό που παραμένει πεντακάθαρο και η διαύγειά του είναι μοναδική.Εκεί βρίσκουν την ευκαιρία να βουτήξουν όσοι αγαπούν το μυστήριο μέσα στο νερό. Με ιδιαίτερη προσοχή πάντως αυτό το διάστημα λόγω εργασιών που γίνονται στο χώρο.

Η αξία του λόφου

Μεγάλη αξία από αρχαιολογικής άποψης έχει και ο λόφος ακριβώς πάνω από το λιμάνι. Εκεί τα ευρήματα ανά διαστήματα ισχυροποιούν την άποψη πως το συγκεκριμένο σημείο έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Μελίβοια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.