Κραννώνας Λάρισας: Τόπος γλυκός, γεμάτος ιστορία (φωτ.)

Φωτ. Larissanet.gr  Αυτές τις ημέρες το όνομα του Κραννώνα «έπαιξε» αρκετά στα τοπικά ΜΜΕ. Στα έντυπα, τα ηλεκτρονικά αλλά και στα τοπικά κανάλια. Ο λόγος ήταν η Γιορτή Γλυκού που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πραγματικό θεσμό και διαφημίζει την περιοχή.

 

Στο χωριό του Δήμου Κιλελέρ και συγκεκριμένα στο προαύλιο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου ο Σύλλογος Γυναικών υπό την αιγίδα της Τοπικής Κοινότητας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ έκαναν κάτι πολύ όμορφο. Στη συνέχεια τη σκυτάλη των εκδηλώσεων πήρε χθες η τοπική κοινότητα της Μελίας.

Με αφορμή αυτές τις εκδηλώσεις ο φακός του Larissanet.gr βρέθηκε στον Κραννώνα και κατέγραψε μερικά σημεία της περιοχής στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας αφιερωμάτων για χωριά και γειτονιές της Λάρισας.

Ο πληθυσμός του στην καταμέτρηση του 2011 ήταν 109 για το χωριό, 177 για την κοινότητα και 2.289 για τη δημοτική μονάδα. Τα όρια της δημοτικής μονάδας εκτείνονται τόσο νότια όσο τα Όρη Φυλίου όπου το υψηλότερο σημείο τους είναι στα 533 μ., βόρεια μέχρι την Κοιλάδα και τη Λάρισα και ανατολικά μέχρι τη Νίκαια. Στα δυτικά συνορεύει με την περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, όπως αναφέρεται στο Wikipedia.

Στην επικράτεια του Κράννωνα, σε ένα μέρος που ονομάζεται Παλαιολάρισα, βρίσκεται η αρχαία πόλη Κρανών, η τοποθεσία της αποφασιστικής μάχης του Λαμιακού Πολέμου μεταξύ Μακεδονίας και Αθήνας με τους συμμάχους της.

Σύμφωνα με την ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τα λείψανα της αρχαίας Κραννώνας, σημαντικότατης πόλης της Πελασγιώτιδας, πού άκμασε κυρίως κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους (6ος – 4ος αι. π.Χ.), έχουν εντοπιστεί 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Λάρισας και 2 χλμ. προς την ίδια κατεύθυνση από την ομώνυμη σύγχρονη κοινότητα.

Η σπουδαία της θέση στο εύφορο νοτιοδυτικό τμήμα της πεδιάδας, βόρεια του οροπεδίου που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Χαλκηδόνιον και Φυλλήιον, φυσικό πέρασμα από την πεδιάδα της Λάρισας προς αυτή της Φαρσάλου, την καθιστούν μία από τις πλουσιότερες πόλεις της αρχαίας Θεσσαλίας.

Από παλιότερους ερευνητές η πόλη συνδέθηκε με την την ομηρική πόλη Εφύρα (Όμηρος, Ιλιάδα 13,301). Η ονομασία Κραννών, σύμφωνα με μια ετυμολογία, προέρχεται από την αιολική λέξη κράννα, που σημαίνει κρήνη.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.