Μια καλοκαιρινή βόλτα στα λαρισινά χωριά των γεύσεων

Διακοπές δεν σημαίνει μόνο θάλασσα και κολύμπι. Διακοπές και καλοκαίρι σημαίνει και δοκιμή γεύσεων. Ένα ταξίδι για τον ουρανίσκο που οδηγεί στην απόλυτη ικανοποίηση. Η περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας τόσο στον ορεινό της όγκο όσο και στην πεδιάδα αλλά και τις θάλασσές της, διαθέτει δεκάδες χωριά που μπορούν να συνδυάζουν όλες τις γευστικές εμπειρίες. Από τα κρέατα και τα ψάρια, μέχρι τα κρασιά και τις μπύρες. Από τους πλούσιους γευστικούς καρπούς των δένδρων μέχρι τα τσίπουρα, τα φρούτα και φυσικά τα τυριά όλων των ειδών. Όλα με γνήσια λαρισινή σφραγίδα. Με ποιότητα και με μεράκι.

 

 

Για όσους έχουν όρεξη και χρόνο για τέτοιες αναζητήσεις και ανησυχία για νέες εμπειρίες το Summer 2022 τους προσφέρει μια γκάμα τέτοιων επιλογών.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Κρεατικά: Για τα κρεατικά φημίζεται η περιοχή της Ελασσόνας που η κτηνοτροφία της είναι η μεγάλη της δύναμη. Από εκεί φεύγει ένας μεγάλος αριθμός κρεάτων που εφοδιάζει όλη την περιοχή και εν συνεχεία μεγάλο τμήμα της χώρας. Βέβαια υπάρχουν κι άλλες περιοχές όπως τα Φάρσαλα, τα χωριά των Τεμπών αλλά και του Τυρνάβου που έχουν επίσης μεγάλη δυναμική και ποιότητα στα κρέατα.

Από ταβέρνες και πλατείες σε χωριά τώρα εγγυημένα καλά θα περάσει κάποιος ένα δροσερό βράδυ στο Αργυροπούλι, στα Αμπελάκια, στη Σπηλιά, τη Φαλάνη, στη Σκήτη, στο Δασοχώρι χωρίς βέβαια να ζηλέψουν από δροσιά και ομορφιά πολλά άλλα χωριά.

Ψάρια: Για τους λάτρεις των ψαριών είναι γνωστή η περιοχή του πρώην Δήμου Ευρυμενών για την σαρδέλα. Άλλωστε πολλά χρόνια πριν γινόταν κάθε χρόνο και μια γιορτή αφιερωμένη στο πολύτιμο αυτό ψάρι. Πλέον όμως και στο Δέλτα του Πηνειού μπορεί να γευτεί κάποιος ωραίο ψάρι από τα… χέρια των Ερασιτεχνών Αλιέων αν έχει καλούς φίλους. Φυσικά και σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Αγιάς υπάρχουν έμπειροι και καλοί ψαράδες με καταστήματα αλλά και ψαροταβέρνες δεκαετιών.

Τυριά: Η Λάρισα είναι η πρωτεύουσα της φέτας. Η Ελασσόνα είναι γνωστή για την παραγωγή της ενώ από περιοχές όπως η Φαλάνη και ο Παραπόταμος φεύγουν προϊόντα για όλον τον κόσμο. Θα ήταν κρίμα για κάποιον επισκέπτη να μην δοκίμαζε κάτι από τα δεκάδες φημισμένα τυροκομεία της περιοχής. Μανούρι, μπάτζος, γραβιέρα, γιαούρτια και άλλα προϊόντα έχουν επίσης εντυπωσιακή κατανάλωση και κοινό τόπο καταγωγής. Την Π.Ε. Λάρισας.

Κρασιά: Η Ραψάνη αλλά και μεγάλο μέρος των χωριών του Τυρνάβουδιαθέτουν ατέλειωτους αμπελώνες με το κρασί να εμφιαλώνεται με άψογο τρόπο σε ωραία μπουκάλια. Πολλά οινοποιεία της Π.Ε. Λάρισας όμως έχουν καταφέρει να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με οδηγό την ποιότητα που τα διακρίνει. Οι γεύσεις και τα αρώματα του λαρισινού κρασιού αποτελούν εγγύηση για καλή διαφήμιση του τόπου. Ένα καλό μπουκάλι κρασί από τον τόπο αυτό δίνει μια άλλη γεύση στο καλοκαίρι.

 

Τσίπουρο: «Άγιο μου τσιπουράκι σε γυαλινό κορμάκι» λέει το γνωστό τραγούδι και όχι άδικα. Το τσίπουρο ένα γνήσιο παραδοσιακό ποτό της Ελλάδας έχει πατρίδα την καρδιά της Ελλάδας, την καρδιά της Λάρισας, φυσικά τον Τύρναβο. Από εκεί ο κάθε καλοκαιρινός επισκέπτης μπορεί να εφοδιαστεί με ωραίο ευωδιαστό τσίπουρο με γλυκάνισο και χωρίς. Δεκάδες παραγωγοί προσφέρουν πλήθος επιλογών.

Μπύρα: Ακόμα και μπύρα παράγει αυτός ο τόπος. Στο δρόμο για το Συκούριο υπάρχει γνωστή ζυθοποιεία που κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και καταφέρνει να κάνει γνωστή τη μπύρα της Λάρισας σε όλη την Ελλάδα. Γευστική, δροσιστική, λαρισινή… Lola τη λένε.

Φρούτα: Από φρούτα άλλο τίποτα η περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Φρούτα όλων των ειδών και των μεγεθών. Φρούτα όμως με ποιότητα. Αν ξεκινήσουμε από τον παραλιακό δήμο Αγιάς θα βρούμε εκλεκτά κεράσια που αυτήν την εποχή κάνουν θραύση. Εκεί όμως βρίσκονται και τα πολύ καλά μήλα. Αν περάσουμε στο Μακρυχώρι θα βρούμε κατακόκκινα καρπούζια που παίρνουν το δρόμο από τα μποστάνια για όλα τα ψυγεία. Στο Δήμο Τεμπών ο τόπος είναι γεμάτος από χωράφια με ακτινίδια. Ενώ τέλος στο Δήμο Τυρνάβου οι δενδροκαλλιέργιες έχουν την τιμητική τους. Αχλάδια από τα Πλατανούλια είναι το κάτι άλλο…

 

Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα από το Συκούριο και Κάστανα από Μελιβοία και Αμπελάκια ολοκληρώνουν το παζλ των προϊόντων που μπορεί να βρει κάποιος και να προμηθευτεί ερχόμενος στην Π.Ε. Λάρισας.

Γλυκά: Κι επειδή όλα τα γεύματα κλείνουν μ’ ένα γλυκό, δεν θα μπορούσε ένα τέτοιο θέμα να μην ολοκληρωθεί με τον ίδιο τρόπο. Γλυκό λοιπόν και το μυαλό όλων πηγαίνει προς τα Φάρσαλα. Εκεί όπου ο Χαλβάς είναι ο «βασιλιάς» καθώς είναι ξακουστός σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: SUMMER 2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.