Ο θρύλος της “Κατάρας” (εικόνες)

Το πέρασμα της Κατάρας στην παλιά εθνική οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων είναι ίσως το πιο θρυλικό του οδικού δικτύου της χώρας μας. Στα 1.700 μέτρα υψόμετρο σκεπασμένο από χιόνι για πολλούς μήνες ήταν για… αιώνες ο μοναδικός δρόμος που συνέδεε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο.

 

Οδηγοί έδιναν μάχες τους χειμερινούς μήνες για να περάσουν-μόνο με αλυσίδες-και να φτάσουν στους προορισμούς τους. Εκατοντάδες τα περιστατικά με εγκλωβισμένους στα χιόνια. Πολλές οι περιπτώσεις που ο δρόμος έκλεινε και η κυκλοφορία διακόπτονταν. Πριν περάσεις τη Κατάρα έκανες πάντα το Σταυρό σου, να πάνε όλα καλά.

Θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν και στοιχειώνουν το μέρος, για έναν Δεσπότη που κάπου στα 1800 επιχείρησε να περάσει από εκεί, δυσκολεύτηκε πολύ και “καταράστηκε” το μέρος. Εξού και το όνομα Κατάρα και στον αυχένα της “ο κάμπος του Δεσπότη”. Εκεί όπου σταματούσαν τα καραβάνια παλιά για ανάπαυση και τους σύγχρονους καιρούς οι οδηγοί για ζέστη στο τζάκι, παραδοσιακές πίτες, ζεστές σούπες. Επιχειρήσαμε να περάσουμε αυτές τις μέρες την Κατάρα, η οποία από το 2008, οπότε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα της Εγνατίας στα όρια των νομών Τρικάλων-Ιωαννίνων, εγκαταλείφθηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.