ΣΠΟΡΤ – Στο δάσος Πολυδενδρίου

Το δάσος Πολυδενδρίου, γνωστό και ως εξοχικό κτήμα της πρώην βασιλικής οικογένειας βρίσκεται στην επαρχία Αγιάς του νομού Λαρίσης και απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Απλώνεται στις πλαγιές του Μαυροβουνίου που φτάνει σε υψόμετρο 1054 μ. ανάμεσα στο Πήλιο και τον Κίσσαβο. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 35.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων αρκετά παραλιακά στρέμματα, με καταπληκτικές παραλίες. Σε όλη την έκταση του δασοκτήματος υπάρχει μεγάλη ποικιλία βλάστησης με δρυς, οξιές, έλατα και καστανιές, ενώ αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη πανίδας.

 

Το δάσος Πολυδενδρίου ήταν παλιό οθωμανικό τσιφλίκι που αγοράστηκε το 1906 από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο. Για την τέως βασιλική οικογένεια ήταν κυρίως ένας τόπος εξοχής και κυνηγιού. Στο Ελληνικό δημόσιο περιήλθε το 1994, από την τότε βασιλική οικογένεια που το διαχειριζόταν έως το 1904.

Σήμερα η διοίκηση και διαχείριση του  ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας.  Προσφέρεται σε όλους τους πολίτες για επισκέψεις και πλήθος δραστηριοτήτων όπως (περιβαλλοντική εκπαίδευση, πεζοπορία, ποδηλασία κτλ.) και ως χώρος αναψυχής. Μέχρι στιγμής με ευθύνη του Δασαρχείου της Αγιάς έχουν διανοιχθεί δασικοί δρόμοι, δρόμοι περιπάτου, αλλά και ποδηλατική διαδρομή μέσα στο κτήμα, ώστε να είναι επισκέψιμο και να λειτουργεί ως χώρος αναψυχής των πολιτών. Από τον Δεκέμβριο του 2002 έχουν πέσει οι απαγορευτικές για την είσοδο των πολιτών μπάρες που υπήρχαν στις εισόδους του.

Κυριακή πρωί, αφήνουμε πίσω μας την παραλία του Αγιόκαμπου και ανηφορίζουμε για Πολυδένδρι μέχρι την ταβέρνα «Μαύρο Πρόβατο», όπου αφήνουμε τα αυτοκίνητα. Από εδώ ξεκινά ο χωματόδρομος που μαζί με πολλά παρακλάδια και διασταυρώσεις διασχίζει το Μαυροβούνι. Πολλές μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού μας προσπερνούν και χάνονται. Καθένας με το μεράκι του.

Μετά από 3 περίπου χιλιόμετρα συναντάμε παράκαμψη δεξιά που ανηφορίζει για τον Προφήτη Ηλία. Προσπερνάμε και μετά από ένα χιλιόμετρο στρίβουμε δεξιά για να βρεθούμε στον περίβολο του ναού της Παναγίας όπου κάνουμε ένα σύντομο διάλλειμα. Ο χώρος είναι παρατημένος με τα χορτάρια ψηλά ίσα με τα μπόι μας. Αριστερά μας κόκκινα σημάδια δείχνουν το μονοπάτι που ξεκινά από τον Αγιόκαμπο και φτάνει ως εδώ. Δεξιά άλλα σημάδια με ένδειξη προς Προφήτη Ηλία. Στον περίβολο πινακίδες με χάρτες εξηγούν τις διαδρομές.

Συνεχίζουμε στον χωματόδρομο για να φτάσουμε στη δεύτερη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και έχει πολύ καλά διατηρημένες τοιχογραφίες. Είναι ένας λιτός ναός αριστερά του δρόμου, ανοικτός και επισκέψιμος.

Δεξιά μας υπάρχει μονοπάτι με ένδειξη προς «Θέση θέας». Το ακολουθούμε ανηφορίζοντας μέσα σε πυκνή βλάστηση μέχρι να συναντήσουμε χωματόδρομο. Από εδώ έχουμε την επιλογή να στρίψουμε δεξιά προς τον Προφήτη Ηλία (υψ. 380 μ.) ή να φτάσουμε στο σημείο της θέας και από εκεί να επιστρέψουμε στην αφετηρία μας. Προτιμούμε τη δεύτερη επιλογή, αλλά θέα δεν υπάρχει καθώς η βλάστηση θέριεψε και έκλεισε τον ορίζοντα. Ανταμειβόμαστε όμως από τη συνέχεια του μονοπατιού που κατηφορίζει μέσα από μια εκπληκτική ποικιλία βλάστησης τόσο πυκνής που σε πολλά σημεία κρύβει το φως του ήλιου.

Μεσημέρι πλέον φτάνουμε στα αυτοκίνητά μας μετά από μια πορεία 8,5 χλμ που διήρκεσε 3.30’. Δεν απομένει παρά το πρώτο μπάνιο στα νερά του Αιγαίου για τους τολμηρούς ή ο καφές δίπλα στο κύμα για τους υπόλοιπους.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 5/6/22 θα ανεβούμε στην κορυφή Σαλαγιάννη (υψ. 2130 μ.) των Αγράφων, ξεκινώντας από το Λεοντίτο. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.