Το εντυπωσιακό Χάαρλεμ της Ολλανδίας (εικόνες)

Το Χάαρλεμ είναι πόλη, έδρα δήμου και πρωτεύουσα της ολλανδικής επαρχίας Βόρειας Ολλανδίας (Noord-Holland).

Ο δήμος έχει έκταση 32,12 χμ² και πληθυσμό 153.225 κατοίκους. Αποτελεί τμήμα της περιοχής Κέννεμερλαντ (Kennemerland), τη 2η (μετά το Άμστερνταμ) σε πληθυσμό πόλη της επαρχίας και τη 15η σε όλη την Ολλανδία.

Το 1658, o Ολλανδός Πέτερ Στάουφεσαντ (Peter Stuyvesant) ίδρυσε στη ΒΑ ακτή των -σημερινών – Η.Π.Α. το Νέο Χάαρλεμ (Nieuw Haarlem). Το 1664 περιήλθε στα χέρια των Άγγλων που το μετονόμασαν σε Χάρλεμ, τη σημερινή γνωστή συνοικία της Νέας Υόρκης. O κάτοικος της πόλης ονομάζεται Χάαρλεμερ.

Είναι μια από τις πιο όμορφες και γραφικές πόλεις της Ολλανδίας και των Κάτω Χωρών.

Το Καθολικό Χάαρλεμ υπέφερε πολλά κατά τη Μεταρρύθμιση. Παρόλο που, χάρη στο Σύμφωνο του Φέιρε (het Akkoord van Veere), υπήρξε η μοναδική ολλανδική πόλη της εποχής με ανεξιθρησκεία, φανατικοί και από τις δύο πλευρές προκαλούσαν σοβαρά επεισόδια. Έτσι, το 1578, προτεστάντες εισέβαλαν στην -τότε καθολική – Μεγάλη Εκκλησία, τη βανδάλισαν και σκότωσαν τον ιερέα της. Το 1581, το Σύμφωνο καταργήθηκε, το Χάαρλεμ πέρασε εξ ολοκλήρου στο Μεταρρυθμιστικό δόγμα και οι Καθολικοί στην παρανομία, ασκώντας τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε μυστικές κρύπτες.

Μετά από αυτή την ταραχώδη περίοδο, η ηρεμία επανήλθε στην πόλη και μαζί μ’αυτήν πολλοί Γάλλοι και Φλαμανδοί που βοήθησαν στην ανόρθωση της οικονομίας, με άξονα την υφαντουργία λινών. Ο περίφημος ζωγράφος Φρανς Χαλς, ήταν γιος ενός από αυτούς τους Φλαμανδούς μετανάστες. Μετά το 1577, και για τα επόμενα 50 χρόνια, ο πληθυσμός αυξήθηκε από τις 18000 στις 40000 κατοίκους, κάνοντας το Χάαρλεμ μία από τις μεγαλύτερες ολλανδικές πόλεις. Όμως, μετά το 1680 η υφαντουργία σημείωσε σημαντική κάμψη και, μέχρι το 1815 ο πληθυσμός έπεσε στις 20000.

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες του φίλου μας, Τρικαλινού επιχειρηματία Κώστα Μπαμπατσιά, που δραστηριοποιείται σε γειτονική κωμόπολη:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.