Ανάβαση Τρικαλινών, του ΣΠΟΡΤ, στον Ίταμο

Ο Ίταμος είναι το πλησιέστερο βουνό της περιοχής μας και μια εύκολη λύση όταν ο καιρός δεν επιτρέπει την ανάβαση σε άλλα ψηλότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπολείπεται των άλλων. Τόσο από φυσική όσο και από ορειβατική σκοπιά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αποτελεί φυσική συνέχεια του Κόζιακα από τον οποίον αποκόπηκε με τον σχηματισμό του Πορταϊκού ποταμού. Έτσι, το κλίμα και το γεωλογικό του υπόβαθρο διαμόρφωσαν τον ίδιο τύπο βλάστησης που συναντάμε και στον Κόζιακα.

 

Το βουνό πήρε το όνομά του από το ομώνυμο δέντρο που είναι είδος κωνοφόρου. Τοξικό φυτό που οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αφιερώσει στις Ερινύες, τις χθόνιες θεότητες που τιμωρούσαν τις ανθρώπινες ασέβειες με το δηλητήριο του.

Ο Ίταμος αποτέλεσε από την αρχαιότητα σημείο αναφοράς λόγω της στρατηγικής του θέσης στο πέρασμα από την ανατολική Ελλάδα στη δυτική, γεγονός που δηλώνουν τα ερείπια δυο κάστρων στις κορυφές του. Τα κάστρα αυτά κατελήφθησαν από τον Φίλιππο Ε΄ της Μακεδονίας το 189 π.Χ. και καταστράφηκαν από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 π.Χ. Στην ίδια περιοχή τοποθετείται η αρχαία πόλη Αθήναιον.

Η ψηλότερη κορφή του είναι στο κέντρο περίπου του συγκροτήματος και υψώνεται στα 1132 μέτρα προσφέροντας μια υψομετρική διαφορά 900 περίπου μέτρων αν την προσεγγίσουμε από την Πύλη.

Αφού λοιπόν ο στόχος μας κάπου στην Γκρόπα αποδείχτηκε ανέφικτος λόγω του χιονιού και του πάγου, ο Ίταμος ήταν η πρώτη επιλογή μας. Ξεκινώντας από το ύψος της Καμάρας ακολουθήσαμε το άρτια σημαδεμένο από τον Ορειβατικό Σύλλογο της Πύλης μονοπάτι. Αυτό ανηφορίζει απότομα στις βορειοδυτικές πλαγιές του βουνού μέσα σε πυκνό δάσος που μας προφυλάσσει από την παγωνιά. Λίγο ψηλότερα συναντάμε τα πρώτα ίχνη χιονιού, παραπάνω βλέπουμε τις νοτιότερες κορφές του Κόζιακα, την κοιλάδα του Πορταϊκού και αργότερα την Πίνδο και τα Άγραφα. Χιονοσκέπαστα και αστραφτερά στολίδια του χειμώνα.

Τρεις ώρες χρειάστηκε η μεγάλη ομάδα μας να φτάσει μέχρι το κολωνάκι της κορυφής, μαζί με τις απαραίτητες στάσεις για ανασύνταξη. Εδώ ο χειμώνας λούφαξε για λίγο, ίσα – ίσα για να μας επιτρέψει να απολαύσουμε τη θέα προς τον Θεσσαλικό κάμπο, τον Κίσσαβο τον Όλυμπο και ακόμα πιο μακριά στον Βούρινο και στο Σινιάτσικο.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 30/1 θα ανεβούμε στην κορυφή Χαλικόβουνο (υψ. 2144 μ.) του συγκροτήματος της Νεράιδας. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, θα κάνουμε μια άλλη διαδρομή σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.