Ανήλιο: Το χωριουδάκι απέναντι απ’ το Μέτσοβο (εικόνες)

Από το όνομα του και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι το Ανήλιο δεν το βλέπει ο ήλιος. Ή τουλάχιστον όχι όσο τα υπόλοιπα χωριά του τόπου μας. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύσει καθώς το χωριό συναντάται σε μια ηλιόλουστη βουνοπλαγιά της Πίνδου με υπέροχη θέα στον φυσικό πλούτο ολόγυρά του. Το Ανήλιο, όπως και τα υπόλοιπα χωριά της Ηπείρου, έχει την δική του μαγεία η οποία δημιουργείται τόσο από τον υπέροχο φυσικό πλούτο ολόγυρά του, όσο και από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που ακόμη μία φορά οι περίφημοι μάστορες της Ηπείρου δημιούργησαν ένα πραγματικό στολίδι.

 

Το Ανήλιο, λοιπόν, συναντάται σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, ακριβώς απέναντι από το Μέτσοβο. Πρόκειται για ένα από τα βλαχόφωνα ορεινά χωριά του νομού Ιωαννίνων, σε απόσταση 20 λεπτών από την πόλη των Ιωαννίνων μέσω της Εγνατίας οδού.

Η ονομασία του, όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, προέρχεται από τη λέξη ανήλιαγος, κι αυτό γιατί το χωριό έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό -βλέπει στο Μέτσοβο και την οροσειρά του Λάκμου ή Περιστέρι όπου εντοπίζεται και το χωριό Συρράκο. Όσον αφορά στη βλάχικη ονομασία του, κι αυτή σημαίνει ανήλιαγο μέρος, και είναι η «Κιάρε».

Ανήλιο: Το όμορφο χωριό στις πλαγιές της Πίνδου

Όπως και τα υπόλοιπα χωριά της Ηπείρου, το Ανήλιο είναι ένα πραγματικό κόσμημα για τις πλαγιές της Πίνδου. Η τέχνη των μαστόρων της πέτρας και εδώ έχει κάνει το θαύμα της, εμφανής σε κάθε σημείο του χωριού. Όμορφα πετρόχτιστα, καλοδιατηρημένα κτίριαλιθόστρωτα καλντερίμια και μια πέτρινη πλατεία κούκλα συνθέτουν το φωτογραφικό κολάζ του χωριού.

Αναπόσπαστο κομμάτι του χωριού ο ναός της Αγίας Παρασκευής, η οποία ανέκαθεν θεωρείτο προστάτιδα των Βλάχων. Την επίσκεψη εκείνων που θα επιλέξουν το Ανήλιο για τις ορεινές τους αποδράσεις αξίζει και η Μονή του Αγίου Νικολάου, νοτιοδυτικά του Μετσόβου, ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής που χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή.

Φυσικά, οι λάτρεις της φύσης δεν έχουν παρά να επισκεφτούν το ομώνυμο με το χωριό χιονοδρομικό κέντρο, σε απόσταση 7 χλμ. από το Ανήλιο. Πρόκειται για το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο όλης της χώρας, καθώς λειτουργεί μόλις από το 2012. Σε υψόμετρο 1.790 μέτρων, συναντάται στη θέση «Γκιουζέλ Τεπέ», που στα ελληνικά σημαίνει «Όμορφη Ράχη».

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.