Δαμάζοντας κύματα στο Στόμιο (εικόνες)

Φωτ. Larissanet.gr

Μπορεί ακόμα να μην μπήκαμε καν στον Ιούνιο κι όμως τα καλοκαιρινά σπορ ξεκίνησαν στα παράλια της Λάρισας. Στην παραλία του Στομίου χθες Σάββατο 22 Μαΐου, όλα φάνταζαν ιδανικά για kitesurf. Ο άνεμος ήταν όσο δυνατός χρειαζόταν και η θάλασσα άδεια. Πεδίο δόξης… λαμπρό για τους αθλητές λοιπόν που του έδωσαν και κατάλαβε. Για πολλές ώρες κάτω από τον χορταστικό ήλιο και τα βλέμματα των περαστικών και των πρώτων ξένων τουριστών (ναι έφτασαν…), έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Φιγούρες και σπριντ εναλλάσσονταν διαρκώς.

Όσοι ώρα όμως αυτά γινόταν στην θάλασσα αθλητές που ξεκουραζόταν εξηγούσαν στο Larissanet.gr την ιστορία του εντυπωσιακού αυτού αθλήματος.

Η ιστορία του Kiteboarding ή Kitesurfing είναι μια ιστορία δύο Γάλλων αδελφών – Dominique και Bruno Legaignoux – με ισχυρή αποφασιστικότητα και αγάπη για τα θαλάσσια σπορ .

Η ιστορία τους άρχισε κερδίζοντας τίτλους ιστιοπλοΐας στην ηλικία των 10, όπως το Γαλλικό Πρωτάθλημα Νέων το 1979. Το 1984, εμπνευσμένοι από τη «σκάλα του Ιακώβ» (ένα καταμαράν τραβιέται από flexifoils) ο Dominique και ο Bruno σκεφτήκαν να χρησιμοποιήσουν έναν αετό ως προωθητήρα.

Το πρώτο kite χρησιμοποιήθηκε φορώντας τα πέδιλα του σκι στα πόδια. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είχε καταχωρηθεί το 1985 , το έτος κατά το οποίο παρουσιάζεται η εφεύρεση στη ∆ιεθνή Εβδομάδα Ταχύτητας της Βρέστης. ∆υστυχώς, οι αδελφοί Legaignoux δεν ήταν ακόμα τυχεροί. ∆εν υπήρχε καμία εταιρεία windsurfing να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του νέου αθλήματος.

Στα επόμενα δύο χρόνια, ήρθε η ώρα να βελτιώσουν τα φτερά τους. Το 1987, ο Bruno κάνει μια πολύ επιτυχημένη επίδειξη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Funboard με τη μεγαλύτερη πτέρυγα που κατασκευάστηκε ποτέ μέχρι τότε: 17m2. Μεταξύ 1988 και 1989, η φτερούγα είναι πιο σταθερή και με μικρότερο βάρος. Μια μεγάλη βελτίωση έχει επιτευχθεί.

Οι πρώτοι αετοί δοκιμάζονται σε καταμαράν, μικρά αλιευτικά σκάφη, θαλάσσιο σκι, σανίδες windsurf, skateboards, πατίνια, φουσκωτά σκάφη, καγιάκ, buggies και σε πολλές άλλες εφαρμογές.

Μέχρι το 1993, Dominique και Μπρούνο αποφασίζουν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία και να θέσουν την εφεύρεσή τους σε εμπορική δοκιμή. Μετά από αρκετές συναντήσεις με τον Neil Pryde (πολύ γνωστή εταιρεία windsurf) η πρώτη σειρά των αετών αρχίζει να κυκλοφορεί στην αγορά, με την εμπορική ονομασία Wipika.

Ήμασταν στο 1995-1996.

Κατά τη διάρκεια του 1998, ο Don Montague και ο Robby Naish ζήτησαν επίσης τα δικαιώματα. Το 1999, με πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας να τους προστατεύουν, ο Bruno κινείται προς τη ∆ομινικανή ∆ημοκρατία, προκειμένου να αναπτύξει και την έρευνα για περαιτέρω εξέλιξη του αθλήματος.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Bruno:

«Είναι ο λόγος που το 1999 έψαξα για ανθρώπους να ασχοληθούν με τη Wipika και να ασχοληθώ περισσότερο στον τομέα της εξέλιξης και ανάπτυξης του σπορ. Στις αρχές του 2000 μετακόμισα στην ∆ομινικανή ∆ημοκρατία που είναι πραγματικά ένα ιδανικό μέρος για αυτό τον σκοπό. ∆εύτερον, η αγορά δεν ήταν έτοιμη για πιο εξελιγμένους αετούς».

Σταδιακά το Kiteboard αρχίζει να θεωρείται ως σοβαρή ανάπτυξη νέου δημοφιλούς θαλάσσιου σπορ. Η ασφάλεια είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για τους κατασκευαστές σύγχρονων αετοσανίδων υψηλού προφίλ.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παραλία του Στομίου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.