Η ξύλινη γέφυρα στα παράλια της Λάρισας που ξετρελαίνει τους τουρίστες (φωτ.)

Φωτ. Larissanet.gr

Μπορεί το Στόμιο να είναι γνωστό για το φάρο του και φυσικά για τη γιορτή… σαρδέλας όμως οι ξένοι τουρίστες έχουν άλλο πράγμα στο μυαλό τους. Μια ξύλινη γέφυρα που χρειάζεται να διαβούν λίγο πριν φτάσουν στην παραλία για να κάνουν μπάνιο. Είναι η γέφυρα που πλέον είναι σήμα κατατεθέν της πανέμορφης περιοχής.

Το Στόμιο παλαιά ονομαζόταν Τσάγεζι. Το όνομα αυτό προέρχεται από την τουρκική γλώσσα (από τις λέξεις Çay (ποτάμι) ağzı (το στόμα) τσάι-αγζή) που σημαίνει «το στόμα του ποταμού» (εκβολή). Και το σημερινό όμως όνομα έχει την ίδια προέλευση λόγω των εκβολών (στόμιο ποταμού) του Πηνειού ποταμού. Το Δέλτα του Πηνειού κοντά στο Στόμιο είναι προστατευόμενος υγροβιότοπος του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000. Το Τσάγεζι αναφέρεται ως το βορειότερο λιμάνι του ελληνικού κράτους από την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας το 1881 ως την ενσωμάτωση της Μακεδονίας το 1912.

Στις 29 Μαρτίου 1883 με το όνομα Τσάγεσι και 321 κατοίκους, ορίστηκε πρωτεύουσα του Δήμου Ευρυμενών, της Επαρχίας Αγυιάς, του Νομού Λαρίσσης από τον τότε υπουργό Εσωτερικών του Ελληνικού Βασιλείου, Χαρίλαο Τρικούπη. Στις 31 Αυγούστου 1912 ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Ευρυμενών και ορίζεται ως έδρα κοινότητας με το όνομα Τσάγεζι από τον υπουργό Εσωτερικών Εμμανουήλ Ρέπουλη. Τέλος, στις 4 Νοεμβρίου 1927 μετονομάζεται σε Στόμιον από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξανδρο Ζαΐμη.

Σήμερα, χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο επιλέγουν να βρίσκονται σε μια πολύ γνωστή παραλία της ΠΕ Λάρισας. Από εκεί μάλιστα μπορούν να επισκεφτούν διάφορα μέρη είτε προς το Δήμο Αγιάς, είτε προς το Δήμο Τεμπών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.