Είναι τόσο μεγάλη που στα μάτια ειδικά των μικρών επισκεπτών θυμίζει θάλασσα… Αν πιάσει και αεράκι μάλιστα τότε την πεποίθηση αυτήν ενισχύει ακόμα περισσότερο ο μικρός κυματισμός που δημιουργείται. Η λίμνη Κάρλα έχει δώσει έναν άλλο αέρα σε όλη την περιοχή της ανατολικής Θεσσαλίας και αναφερόμαστε σε Λάρισα και Βόλο.
Τα Σαββατοκύριακα των τελευταίων ετών και ειδικά από την εποχή που υπήρξε άρση κάποιων περιορισμών μικροί και μεγάλοι βρίσκονται στην υπέροχη αυτή λίμνη και ανακαλύπτουν μικρές ομορφιές τις οποίες καταγράφουν με τα κινητά τους τηλέφωνα αλλά και τις φωτογραφικές τους μηχανές.
Οικογένειες, ζευγάρια, μεγάλες και μικρές παρέες που αγαπούν τον αθλητισμό αλλά και απλά τη φύση επιλέγουν να βρεθούν σε ένα τεχνητό «θαύμα» που παράλληλα κεντρίζει το ενδιαφέρον αμέτρητων πτηνών, δεκάδων ειδών.
Όσοι τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη στη φωτογραφία θα έχουν την ευκαιρία να γεμίσουν τις κάρτες μνήμης και να μοιραστούν τα αποτελέσματα με τους διαδικτυακούς τους φίλους διαμοιράζοντάς την ομορφιά μέσω Κοινωνικής Δικτύωσης, παρακινώντας κι άλλους να βρεθούν εκεί.
To Larissanet.gr βρέθηκε για μια ακόμα φορά εκεί καταγράφοντας ωραία στιγμιότυπα.
Η λίμνη Κάρλα αποτελεί διαχρονικά ένα σημείο συνάντησης του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο, διαμορφώνοντας ένα πολιτιστικό τοπίο σε διαλεκτική σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Στα νερά της άκμασε ένας ιδιότυπος, σχεδόν πρωτόγονος λιμναίος πολιτισμός του οποίου η αρχή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αναφέρεται από τον Όμηρο, τον Πίνδαρο, τον Βιργίλιο, τον Στράβωνα και πολλούς περιηγητές νεότερων χρόνων.
Υπόλοιπο της άλλοτε μεγάλης θεσσαλικής λίμνης, ό,τι απέμεινε από τα γεωλογικά φαινόμενα μετά την εκκένωσή της μέσω των Τεμπών στο Αιγαίο, η Βοιβηΐδα έζησε και πορεύτηκε στο χρόνο μαζί πάντοτε με τους παρακάρλιους κατοίκους της, η παρουσία των οποίων μαρτυρείται ανελλιπώς απ’ τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα.
Η αποξήρανση της άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 με τα εγκαίνια της σήραγγας μήκους 10.150 μέτρων και ήταν από τα σημαντικότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Αποδόθηκαν 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες της Θεσσαλίας, σε μία εποχή που η ελληνική γεωργία πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά της προς την εκβιομηχάνιση αλλά και την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της. Έτσι, άρχισε η προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης. Το Δεκέμβριο του 2010 άρχισε η άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό, ενώ όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα πέντε αντλιοστάσια του Πηνειού θα τροφοδοτούν τη λίμνη με 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανασύσταση της λίμνης ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (ενδεικτικά: κοσμήματα, αγγεία, νομίσματα, κλίβανοι, υπολείμματα κτιρίων, αγωγοί, τάφοι).
H λίμνη «εγκαινιάσθηκε» τον Οκτώβριο 2018.
Βίντεο και φωτογραφικά στιγμιότυπα: