Μέχρι πριν από μερικά χρόνια μπορεί να μην ήταν τόσο γνωστό το σημείο και η σημαντικότητά του. Όσο όμως τα εκπληκτικά τοπία απαθανατίζονται διαρκώς από τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά των επισκεπτών το Δέλτα του Πηνειού κι αυτές οι φωτογραφίες κάνουν το γύρο του διαδικτύου, τόσο το μέρος ανεβαίνει διαρκώς θέσεις στη λίστα του τι να κάνει ένας επισκέπτης που θα βρεθεί στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας.
Από το σημείο όπου ο Πηνειός εκβάλλει στο Αιγαίο, περνούν και σταματούν τόσο Έλληνες επισκέπτες όσο και ξένοι τουρίστες που θέλουν να θαυμάσουν λίγη από την ομορφιά του τοπίου. Κάποιοι βέβαια δείχνουν ενδιαφέρον για την παρατήρηση της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας ενώ αρκετοί είναι κι εκείνοι που ψάχνουν να ενημερωθούν για μια βόλτα στο ποτάμι και κυρίως γύρω από τα μικρά νησάκια.
Η ιστορία
Σύμφωνα με το Δήμο Τεμπών (gotempi.gr) κατά την αρχαιότητα, στις εκβολές του Πηνειού κατοικούσαν οι Πελασγοί και οι Δωριείς. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως λίθινα εργαλεία της παλαιολιθικής εποχής μεταθέτοντας την ιστορία του τόπου ακόμη και 250.000 πίσω. To γεωλογικό ρήγμα μεταξύ της οροσειράς του Ολύμπου και της Όσσας (Κισσάβου) δημιούργησε με τις προσχώσεις και τα φερτά υλικά, το Δέλτα του Πηνειού, που χαρακτηρίζεται ως Τοπίο Ιδιαίτερου φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ). Το πλούσιο οικοσύστημα και η απαράμιλλη ομορφιά προσελκύουν όχι μόνο τους φυσιολάτρες, αλλά και όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ όπως το Rafting ή το Kanoe&Cayak. Η περιήγηση αποζημιώνει.
Τα 226 είδη πουλιών
Πριν λίγες ημέρες μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασολόγος Κυριάκος Τσίπης, είπε πως τα είδη των πτηνών που συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην περιοχή, είναι οι ερωδιοί, οι πελαργοί και αρκετά αρπακτικά πουλιά.
Ο λόγος που εντοπίζονται αυτές οι κατηγορίες των πτηνών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι το Δέλτα του Πηνειού αποτελεί το σημείο της μετάβασης από την ξηρά στη θάλασσα. Αυτές οι περιοχές αποτελούσαν πάντα σημείο φιλοξενίας πολλών και διαφορετικών έμβιων οργανισμών γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος υγρότοπος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας.Έτσι κατά τη διάρκεια των ετών στην περιοχή παρατηρήθηκαν συνολικά 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη.Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις αναφορές, στο Δέλτα του Πηνειού, εκτός από τα πολλά και διάφορα είδη πτηνών, έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων διάφορα ερπετά, αλλά και τσακάλια και βίδρες.
Όπως τονίζεται στο ίδιοαφιέρωμα για το Δέλτα πρόκειται για έναν σημαντικό πνεύμονα ζωή αλλά και ένα ιδιαίτερο περιβαλλοντικό «διαμάντι»,
Η γιορτή
Κάθε χρόνο ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τεμπών διοργανώνουν την γιορτή του Περιβάλλοντος η οποία έχει γίνει θεσμός. Φέτος η γιορτή έγινε στη θέση «Καΐκια» και κατά της διάρκειά της, εκτός από τις ομιλίες για το περιβάλλον έγιναν και οι βαρκάδες, με τους παρευρισκόμενους να απολαμβάνουν το σπάνιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η εκδήλωση γίνεται κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος και σκοπός είναι η ανάδειξη της περιοχής και των ομορφιών της καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.
Παρατήρηση
Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ο Δήμος Αγιάς, στο πλαίσιο της παρατήρησης της πανίδας υδροβιοτόπων, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία δράσεις πεζοπορίας και κωπηλασίας με κανό, σε μια διαδρομή 5,5 χλμ, μέσα στο Δέλτα του Πηνειού.
Για την διοργάνωση της δράσης, ο Δήμος Αγιάς είχε την υποστήριξη των Φορέα διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού, ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας, πολιτιστικών και επαγγελματικών συλλόγων.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET