Τοπικά θα το ακούσεις ως Πλουν (για το Γαρδίκι και την Αθαμανία (Μουτσιάρα) αλλά στους ορειβατικούς χάρτες θα το βρεις ως Μακριά Ράχη (και δικαιωματικά αφού αγγίζει σχεδόν τα 4,5 χιλιόμετρα η κορυφογραμμή του). Αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κακαρδίτσας.
Η πρόσβαση μπορεί να γίνει από τρία σημεία, η ευκολότερη διαδρομή είναι από το Μοναστήρι της Απόδοσης Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γαρδικίου, πάνω από την γέφυρα Αλεξίου στον Ασπροπόταμο και δίπλα στον συνοικισμό Παλαιοχώρι Γαρδικίου. Η δεύτερη πρόσβαση είναι από τον ερειπωμένο μύλο του Γαρδικίου, περίπου 2 χλμ. στον παραποτάμιο χωματόδρομο από την γέφυρα Αλεξίου προς Αθαμανία (Μουτσιάρα) και η τρίτη από την Αθαμανία προς την τοποθεσία Αγκαθάκι. Και οι τρείς διαδρομές είναι σηματοδοτημένες με κορδέλες.
Στη δασώδης διαδρομή θα συναντήσεις πλούσια βλάστηση που αποτελείται κυρίως από πανύψηλα έλατα, αλλά και οξιές, καρυδιές, αγριοκαστανιές, κορομηλιές, βαλανιδιές… Τον Μάϊο με Ιούνιο, ανάλογα τον καιρό θα συναντήσεις αρκετές αγριοφράουλες. Πλησιάζοντας στην κορυφή, υπάρχει τσάι και λίγο μπιτούνι, προσοχή όμως γιατί είναι προστατευόμενα είδη.
Αν κινηθείς αθόρυβα, σίγουρα θα συναντήσεις σκιουράκια, ζαρκάδια αλλά και αγριοκάτσικα.
Η θέα από την κορυφή του βουνού αποζημιώνει τον επισκέπτη, οι κορυφές της Κακαρδίτσας μέχρι το πέρασμα Μπάρος, το Καπ Γρας, η Τριγγία, ο Κόζιακας, το Αβγό….
Εντυπωσιακή η θέα και προς τα δύο χωριά που είναι χτισμένα στα πόδια της εντυπωσιακής Κακαρδίτσας, ¨Τρανό¨ Γαρδίκι και Αθαμανία (Μουτσιάρα). Η απόκρημνη βορειοδυτική πλευρά του βουνού που βλέπει προς τα δύο χωριά σου δίνει την αίσθηση ότι αιωρείσαι.
Επίσης διακρίνονται τα χωριά του Ασπροποτάμου Πολυθέα και Μηλιά.
Το πεσμένο πλέον τριγωνομετρικό βρίσκεται στα 1.700 μέτρα και είναι απέναντι από το Γαρδίκι και το ψηλότερο σημείο του βουνού θα το συναντήσεις εκεί που το αλτίμετρο θα γράψει 1.943 μέτρα.
Υψομετρική διαφορά διαδρομής περίπου 1.100 μέτρα, απόσταση με επιστροφή 14 χιλιόμετρα διάρκεια περίπου 8 ώρες για την διαδρομή που ξεκινάει από το Μοναστήρι.
Καλές διαδρομές.