Με τον ΣΠΟΡΤ στην κορυφή Καυκιά

Οι κυριακάτικες εξορμήσεις στο ορεινό ανάγλυφο της περιοχής μας μας έφεραν για μια ακόμα φορά στην Αργιθέα. Κέντρο της Αργιθέας είναι η Καράβα, το ορεινό συγκρότημα που ξεκινά από την Καραβούλα πάνω από το Ροπωτό  και τελειώνει στα Κουμπουριανά πάνω από την λίμνη της Στεφανιάδας και την χωρίζει σε ανατολική και δυτική. Δεσπόζει στον Δυτικό ορίζοντα της πόλης μας, δίπλα στον Κόζιακα, με κοντινότερη σε μας κορυφή τον Τύμπανο και στο βάθος πίσω του, η κορυφή της Καράβας (2183 μ.) η υψηλότερη των Αγράφων.

 

Από τον κάμπο η οδική είσοδος στην Αργιθέα γίνεται από τρία περάσματα το διάσελο του Αγ. Νικολάου για την ανατολική Αργιθέα, το διάσελο Αέρας πίσω από τον Τύμπανο και η Γκρόπα για την δυτική.  Τα τρία περάσματα δυσπρόσιτα, στα 1500 μ., μια επικίνδυνη δοκιμασία ιδιαίτερα των χειμώνα με την ομίχλη, το χιόνι και τον πάγο. Σύμφωνα με την αναθηματική επιγραφή του Δήμου 44 Αργιθεάτες έχασαν την ζωή τους στον πάγο και τις χιονοστιβάδες του Τύμπανου. Τόσο σκληρή ήταν η ζωή στην Αργιθέα που τα ψώνια στο Μουζάκι είχαν για τίμημα την ζωή σου.

Τελευταίο περιστατικό ο χαμός τριών νέων από χιονοστιβάδα του Τύμπανου αργά το βράδυ της 21-1-1967. Τότε ο χωματόδρομος που πήγαινε στην δυτική Αργιθέα περνούσε μέσα από την Δρακότρυπα και ανηφόριζε για τον αυχένα από τα δεξιά του Τύμπανου και όχι από τα αριστερά που περνάει σήμερα. Ο χωματόδρομος υπάρχει και σήμερα αλλά στο ψηλότερό του σημείο έχει σχεδόν εξαφανισθεί. Εκεί οι πλαγιές είναι ιδιαίτερα επικλινείς και ο σχηματισμός χιονοστιβάδων αναπόφευκτος.

Υπάρχει και ένα τέταρτο πέρασμα για την δυτική Αργιθέα το οποίο δεν τόλμησε δρόμος να το διαβεί. Εδώ μας έφερε το πρόγραμμα του συλλόγου και καθώς είμαστε στα 1450 μέτρα αγναντεύουμε από την μια πλευρά το χωριό της Αργιθέας και από την άλλη την Μέση Παλαιοκαρυά. Το διάσελο ενώνει την Καραβούλα με τον Αχλαδιά και τα χωρίζει το ρέμα της Χήρας που εκβάλλει στο ρέμα της Γκρόπας, στην Μέση Παλαιοκαρυά. Η ονομασία προς τιμή της γυναίκας που έχασε τον άνδρα της αλλά κατάφερε να διατηρήσει μόνη της το κοπάδι της σε τούτο τον σκληρό τόπο.

Πριν τον Αχλαδιά, μπροστά μας είναι η κορυφή Καυκιάς. Ιδιαίτερα απότομος μας προκαλεί και εμείς αποδεχόμαστε την πρόκληση. Ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας σήμερα. Από αυτήν την κορυφή μπορείς να δεις τον Αμβρακικό. Από τα δυτικά έρχεται πυκνή ομίχλη. Δεν μας επιτρέπει να δούμε ούτε την κοιλάδα του Θερινού που είναι από  πίσω, ανάμεσα σε Καυκιά και Μάραθο. Ούτε να μαντεύσουμε ότι πίσω από τον Μάραθο είναι η κοιλάδα του Ανθηρού, χτισμένου  στις ανατολικές πλαγιές των Βερουσίων. Είμαστε βέβαιοι ότι πίσω από τα Βερούσια είναι η Καλληκώμη και τα Ελληνικά και ότι το τέλος της δυτικής Αργιθέας τον βάζει ο Αχελώος.

Η Αργιθέα είναι το κενό ανάμεσα στο βουνά. Η χαράδρα που την μέρωσε το νερό και την έκανε χωραφάκι. Το χορταριασμένο ίσωμα διάστικτο με αλατόπετρες. Οι πλαγιές που τις ζωγράφιζαν οι οπλές των γιδιών. Η επικράτεια της κατολίσθησης. Το βασίλειο των απλών ανθρώπων, ένα βασίλειο που ανακαλύπτουμε τα απομεινάρια του ως αυτοδίδακτοι αρχαιολόγοι.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 7/11 προγραμματίζουμε διάσχιση στα Αντιχάσια, από τον Κονισκό μέχρι τη Νέα Ζωή. ‘Ωρες πορείας 3.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.