Ο Σ.Π.ΟΡ.Τ. στο Ελληνόκαστρο

Είναι η δεύτερη φορά μετά την άφιξη του νέου χρόνου και μια ηλιόλουστη Κυριακή πεζοπορούμε  στην ευρύτερη περιοχή των Αντιχασίων.  Μια ορεινή περιοχή, καταπράσινη, βορειοανατολικά της πόλης των Τρικάλων. Αφήνουμε πίσω την αφετηρία μας, τα πεδινά χωριά και ανηφορίζουμε με τα αυτοκίνητα  από το χωριό Πλάτανος προς το Ελληνόκαστρο (παλιά ονομασία Κούρσεβο), σε υψόμετρο 610μ. και 21 χλμ από την πόλη μας.

 

 

Το Ελληνόκαστρο  σήμερα ανήκει στον Δήμο Τρικκαίων ενώ παλαιότερα  ήταν το ψηλότερο χωριό του Δήμου Παραληθαίων. Προήλθε από παλαιότερο οικισμό που κατά την επανάσταση του Βλαχάβα το 1808 λεγόταν Παλαιοχώρι.  Στα νότια του χωριού, στην περιοχή Οβριά ή Οβριάσα,  σώζονται  ακόμη ερείπια παλαιού κάστρου της Κλασσικής-Ελληνιστικής εποχής και μετέπειτα Βυζαντινού φρουρίου. Διακρίνονται ακόμη και τα  ίχνη της Αρχαίας Πολίχνης. Στο χωριό λειτουργεί ο Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου χτισμένος το 1898, τα εξωκλήσια της Αγιάς Παρασκευής του 1873 και του Αγίου Γεωργίου το 1870 με το άξιο αναφοράς πουρναρόδασος  των 40 στρεμμάτων .

Συνεχίζοντας τη διαδρομή κατηφορίζουμε αρχικά βόρεια και μετά με κατεύθυνση νοτιοανατολικά καταλήγουμε κοντά στις πηγές του Νεοχωρίτη ποταμού  από όπου αρχίζει και η πεζοπορία μας. Περπατάμε δίπλα στο νερό , και αισθανόμαστε  ότι ξαφνικά βρεθήκαμε σε έναν επίγειο παράδεισο, με το φως του ηλίου που ανατέλλει να περνά ανάμεσα από τα κλωνάρια των αιωνόβιων πλατανιών, να αντανακλά στο νερό του μικρού ρέματος  και στις σμιλεμένες από τη συνεχόμενή του ροή πέτρες, εξάπτοντας  την φαντασία μας  και δημιουργώντας  εικόνες μαγευτικές.

Όσο κατηφορίζουμε βρίσκουμε δεξιά και αριστερά  άλλα ρέματα που συναντιούνται και δημιουργούν ένα ποτάμι που η βοή του γίνεται έντονη στα αυτιά μας. Το ποτάμι  ρέει προς το χωριό Νεοχώρι (σημερινή Οιχαλία) και περνώντας από τα χωριά  Γεωργανάδες και  Κλοκοτό, εκβάλει τελικά στον Πηνειό.  Παρακάτω βλέπουμε μπροστά μας   τα ερείπια ενός νερόμυλου, δείγμα μιας άλλης εποχής, τότε που οι πρόγονοί μας με την βοήθεια των ζώων μετέφεραν  τα σιτηρά για άλεσμα για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Συνεχίζοντας την πορεία μας προς Λαγκαδιά, μετά από μια σύντομη στάση, αφήνουμε το ποτάμι και περνώντας ανάμεσα από μαντριά,   ανηφορίζουμε  προς τον αυχένα της Γλέψης  (ή Γλέπης). Και εκεί  μετά από συνολικά 4  ωρών πεζοπορία,   ανάμεσα από τις ράχες των βουνών αντικρίζουμε τη χιονισμένη ραχοκοκαλιά της Πίνδου.

Στο δρόμο της επιστροφής, έχουν μείνει στο μυαλό μας χαραγμένες υπέροχες  χειμωνιάτικες  εικόνες και ήχοι που μας χάρισε η φύση.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 13/2 θα ανεβούμε στην κορυφή Τσιγγόρι (2020 μ.) ξεκινώντας από το Αρματωλικό. Αν ο καιρός δεν το επιτρέψει θα κάνουμε κάποια άλλη διαδρομή σε χαμηλότερο υψόμετρο. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.