Πως μπορούμε να ταξιδέψουμε σε 10 χώρες του κόσμου

Σταδιακά και προσεκτικά μέτρα για να υποδεχθούν εκ νέου τους τουρίστες, εν όψει και της θερινής περιόδου, ετοιμάζονται να υιοθετήσουν ολοένα περισσότερες χώρες, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως τα συχνά αρνητικά διαγνωστικά τεστ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Από την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Κροατία μέχρι και το Ισραήλ, οι χώρες προσπαθούν να εφαρμόσουν στρατηγικές που θα επιτρέψουν και πάλι τις ασφαλείς μετακινήσεις, την ώρα όμως που εξακολουθούν να ισχύουν καθολικές εξαιρέσεις σε πολίτες χωρών που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» ή σε αυτές στις οποίες εμφανίζονται σοβαρές μεταλλαγές του ιού.

Γερμανία

Η Γερμανία έχει θεσπίσει ένα σύστημα ταξινόμησης που χωρίζει τις χώρες και τις γεωγραφικές περιοχές σε τρεις κατηγορίες: τις περιοχές κινδύνου, τις περιοχές εμφάνισης υψηλού αριθμού κρουσμάτων και τις περιοχές όπου εμφανίζονται μεταλλαγές του ιού. Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες κατά την επιστροφή ενός πολίτη στη χώρα. Οποιος μεταβαίνει στη Γερμανία από τρίτη χώρα (κράτος που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. ή του χώρου Σένγκεν) ή έχει διαμείνει για περισσότερο από 10 ημέρες σε χώρα υψηλού κινδύνου ή εμφάνισης μεταλλαγών του ιού, απαιτείται να μεταβεί άμεσα στην οικία του ή σε άλλο κατάλληλο κατάλυμα και να παραμείνει σε αυτοπεριορισμό για διάστημα 10 ημερών. Οι παραβάτες ενδέχεται να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως 25.000 ευρώ. Από τις 30 Μαρτίου 2021 όλοι οι πολίτες που ταξιδεύουν στη Γερμανία αεροπορικώς πρέπει να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το εάν ο τόπος αναχώρησης έχει καταχωρηθεί ως περιοχή κινδύνου. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης ταξιδέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Γερμανία θα πρέπει να παρουσιάσει στην αεροπορική εταιρεία αρνητικό μοριακό τεστ προτού επιβιβαστεί στην πτήση του, ενώ το ίδιο ισχύει για ταξίδια με τρένο, λεωφορείο ή πλοίο. Οι κανόνες απομόνωσης (καραντίνα) στη Γερμανία δεν είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά των 16 ομόσπονδων κρατιδίων και γι’ αυτό οι ταξιδιώτες θα πρέπει να απευθύνονται στις τοπικές αρχές της χώρας.

Γαλλία

Στη σταδιακή κατάργηση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τον ερχόμενο Μάιο προσανατολίζεται η Γαλλία, επιβάλλοντας ωστόσο αυστηρότερα μέτρα για πολίτες που προέρχονται από την Ινδία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Χιλή. Από χώρες δηλαδή όπου καταγράφονται είτε νέες μεταλλαγές του ιού, είτε πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Οι πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ανδόρας, του Βατικανού, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, του Μονακό, της Νορβηγίας, του Σαν Μαρίνο και της Ελβετίας μπορούν να εισέλθουν ελευθέρα στη Γαλλία, χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει ένα αρνητικό μοριακό τεστ και να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση όπου θα αναφέρουν ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της COVID-19, ότι δεν έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή που νόσησε από αυτή για διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών και ότι συμφωνούν να υποβληθούν σε μοριακό τεστ κατά την άφιξή τους στη χώρα. Οι ταξιδιώτες από την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει, εκτός του μοριακού τεστ και της υπεύθυνης δήλωσης, να τεθούν σε αυτοπεριορισμό για διάστημα επτά ημερών.

Ιταλία

Η Ιταλία έχει ταξινομήσει κράτη και περιοχές του πλανήτη σε πέντε, συν μία, κατηγορίες και ανάλογα με το πού κατατάσσεται κάθε κράτος ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί και εξαιρέσεις. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται μόνο το Βατικανό και το Σαν Μαρίνο και οι ταξιδιώτες από τις δύο αυτές περιοχές δεν έχουν κανέναν απολύτως περιορισμό. Στη δεύτερη βρίσκονται οι περιοχές της ίδιας της χώρας, όπου επιβάλλονται μέτρα ανάλογα με την επικινδυνότητα της κατάστασης, όπως απαγόρευση διαδημοτικών ή διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται τα κράτη-μέλη της Ε..Ε και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (με κάποιες εξαιρέσεις στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας). Οι πολίτες αυτών των κρατών μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στην Ιταλία αρκεί να παρουσιάσουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ και να παραμείνουν σε καραντίνα για διάστημα πέντε ημερών. Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Ρουάντα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη, οι πολίτες των οποίων θα πρέπει να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα δύο εβδομάδων. Στην πέμπτη κατηγορία βρίσκονται όλες οι υπόλοιπες χώρες, οι πολίτες των οποίων μπορούν να ταξιδέψουν στην Ιταλία μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, ενώ στην έκτη κατηγορία βρίσκεται μόνη της η Βραζιλία, τα ταξίδια από την οποία έχουν απαγορευτεί πλήρως από τη Ρώμη.

Ισραήλ

Το κράτος που προηγείται όλων των άλλων στην παγκόσμια κούρσα εμβολιασμού είναι έτοιμο να υποδεχτεί εκ νέου τους τουρίστες από τα τέλη Μαΐου. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των Αρχών, οι οποίες περιλαμβάνουν αποδεικτικό εμβολιασμού και αρνητικά διαγνωστικά τεστ. Προς το παρόν η είσοδος στη χώρα σε μη Ισραηλινούς πολίτες επιτρέπεται υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως σε κληρικούς, ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης, φοιτητές, αθλητές και καλλιτέχνες. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες αρχές 14 ημέρες πριν από το ταξίδι και αρνητικό διαγνωστικό τεστ 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. Ωστόσο, καθώς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ ευελπιστεί να υποδεχθεί με ασφάλεια τους εμβολιασθέντες ταξιδιώτες από τον επόμενο μήνα σε μια δοκιμαστική περίοδο, με σκοπό να ανοίξει πλήρως για τους τουρίστες, ενδεχομένως τον ερχόμενο Ιούλιο.

Τουρκία

Με την τουριστική βιομηχανία της χώρας να καταγράφει απώλειες άνω του 65% το 2020, η Τουρκία έχει εφαρμόσει τα λιγότερο αυστηρά μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών. Το μόνο που απαιτείται είναι η επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 ώρες πριν από την αναχώρηση ενός επισκέπτη από τη χώρα καταγωγής του και η συμπλήρωση ενός εγγράφου με τα στοιχεία επικοινωνίας του. Εξαιρέσεις υπάρχουν για πολίτες που ταξιδεύουν από τη Βραζιλία, τη Δανία, τη Νότιο Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς είτε οι πτήσεις από αυτές τις χώρες έχουν ανασταλεί, είτε απαιτείται υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων και της οριακής κατάστασης της δημόσιας υγείας, εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στις κόκκινες λίστες τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ρωσίας.

Κροατία

Ολοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στη χώρα της Αδριατικής από την 1η Απριλίου. Επίσης, κάθε τουρίστας που θα επιδείξει αρνητικό μοριακό τεστ ή θα μπορέσει να αποδείξει ότι έχει αναρρώσει από τη νόσο και έχει αναπτύξει αντισώματα, τουλάχιστον εντός των τελευταίων έξι μηνών (οι προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού), μπορεί επίσης να διασχίσει τα σύνορα της χώρας. Προηγουμένως η Κροατία ζητούσε αρνητικό μοριακό τεστ και επέβαλε καραντίνα δέκα ημερών.

Μάλτα

Η μικρή ευρωπαϊκή νησιωτική χώρα που προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς τους εμβολιασμούς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τουρίστες τον ερχόμενο Ιούνιο. Η κυβέρνηση της Μάλτας σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ μόνο για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, ενώ θα υποδέχεται επισκέπτες που θα έχουν είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αυτούς που θα παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Ισπανία

Οπως σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ισπανία δεν θέτει περιορισμούς στα ταξίδια των Ευρωπαίων πολιτών και των πολιτών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Ωστόσο η χώρα, αλλά και οι περιφέρειες, οι οποίες είναι αρμόδιες για την πολιτική υγείας, τροποποιούν συχνά τα ληφθέντα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα καλά νέα για τη χώρα της Ιβηρικής είναι ότι ορισμένες περιοχές της, όπως η Μαγιόρκα αλλά και οι υπόλοιπες Βαλεαρίδες Νήσοι και ορισμένα τμήματα της ηπειρωτικής Ισπανίας, δεν θεωρούνται πλέον περιοχές κινδύνου και οι κρατήσεις, ιδίως από τη Γερμανία, αυξάνονται διαρκώς.

Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που στήριξαν εξαρχής την πρόταση για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ευελπιστώντας να αρχίσει να υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρούς περιορισμούς, απαγορεύοντας τις αφίξεις από περισσότερες από 40 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» των βρετανικών αρχών. Για τους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και την Ελβετία, τα ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπονται και μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2021 αρκεί η επίδειξη απλώς της αστυνομικής ταυτότητας. Βρετανοί και Ιρλανδοί πολίτες που βρέθηκαν σε μία από τις χώρες της «κόκκινης λίστας» μπορούν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκεί να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους, να έχουν κανονίσει τις λεπτομέρειες για παραμονή σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας για διάστημα 10 ημερών και να έχουν δώσει στις αρχές, εγγράφως, όλα τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Παράλληλα θα πρέπει να υποβληθούν σε δύο επιπλέον διαγνωστικά τεστ κατά τη διάρκεια της απομόνωσής τους. Οι ίδιες ακριβώς διαδικασίες ισχύουν και για πολίτες της Ε.Ε. και τους ΕΟΧ.

ΗΠΑ

Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει εντυπωσιακά την ταχύτητα του προγράμματος εμβολιασμού, εξακολουθούν να ισχύουν εκεί πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα που απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα σε όλους τους πολίτες από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότιο Αφρική και το Ιράν, ενώ έχουν απαγορευθεί και οι οδικές μετακινήσεις από το Μεξικό και τον Καναδά. Ουσιαστικά οι ΗΠΑ επιτρέπουν τα ταξίδια μόνο σε Αμερικανούς πολίτες και σε όσους έχουν άδεια διαμονής στη χώρα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχουν εκδώσει οδηγίες που επιβάλλουν σε όσους ταξιδέψουν προς τη χώρα να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, το οποίο θα επιδείξουν στο πλήρωμα του αεροσκάφους προτού επιβιβαστούν. Οι αμερικανικές αρχές δέχονται επίσης έγγραφο υγειονομικής αρχής που θα αποδεικνύει ότι ο επιβάτης έχει αναρρώσει από την COVID-19 τουλάχιστον 90 ημέρες πριν από το ταξίδι του. Ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ, χωρίς όμως να χρειάζεται να παραμείνουν σε απομόνωση.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.