ΣΠΟΡΤ – Στα μονοπάτια του Ολύμπου

Άλλη μια από τις άγνωστες διαδρομές του Ολύμπου είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε στην πολλοστή για φέτος εξόρμησή μας στην περιοχή. Πρόκειται για το μονοπάτι που οδηγεί από τη θέση «Στράγκος» στη θέση «Γομαροστάλι» ή «Γομαρόσταλος» και από εκεί στη θέση «Πριόνια».

 

Είναι ένα από τα παλιότερα μονοπάτια του Ολύμπου που χρησιμοποιούνταν ευρύτατα για την μετακίνηση των ξυλοκόπων προς τη μεγάλη ρεματιά του Γκαβού για τη συγκομιδή ξυλείας. Η ξύλευση κατά παλαιότερους χρόνους γινόταν με άμεση εκμετάλλευση της δράσης των χιονοστιβάδων οι οποίες την άνοιξη με την ορμή τους κατέβαζαν τους κομμένους κορμούς προς χαμηλότερα σημεία με ηπιότερη κλίση, τα οποία μπορούσαν να προσεγγίσουν τα μουλάρια για να μεταφέρουν τους φορτωμένους κορμούς προς την τοποθεσία Πριόνια, όπου βρισκόταν τα νεροπρίονα. Τώρα πως αντί για «Μουλαρόσταλος», η θέση ονομάστηκε «Γομαρόσταλος», είναι προς διερεύνηση.

Με την πάροδο των χρόνων η ξύλευση του Ολύμπου έπαψε να υφίσταται τουλάχιστον από την ανατολική πλευρά του, τόσο λόγω της επέκτασης του Εθνικού Δρυμού, όσο και λόγω της ταυτόχρονης αύξησης του ορεινού τουρισμού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανάπτυξη των ορειβατικών μονοπατιών σήμαινε τη διέλευση των ορειβατών από δύο κύρια μονοπάτια (Πριόνια-Μαυρόλογγος-Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός – Χονδρομεσοράχη-Κορυφές) και Γκορτσιά -Μπάρμπα -Πετρόστρουγκα-Σκούρτα-Οροπέδιο Μουσών- Κορυφές). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν όλα αυτά τα παλιότερα μονοπάτια.

Μετά από διανυκτέρευση σε αντίσκηνα κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, με το ξημέρωμα βρεθήκαμε στη θέση «Γκορτσιά» (υψ. 1123 μ.) για το πρώτο τμήμα της διαδρομής. Από εδώ ξεκινά το πολυσύχναστο μονοπάτι που οδηγεί στο Οροπέδιο των Μουσών μετά από κοπιώδη ανάβαση. Τέτοια πρωινή ώρα είμαστε μόνοι, γεγονός που κάνει απολαυστικότερη τη διαδρομή. Οι πρώτες ακτίνες ήλιου που φωτίζουν τμήματα του πυκνού πευκοδάσους, το αεράκι που έρχεται από το Αιγαίο, η συναυλία των πουλιών.

Μετά τη θέση «Μπάρμπα», προσπερνάμε τη μεγάλη ομάδα των Σέρβων πεζοπόρων που κατευθύνονται στο οροπέδιο και συνεχίζουμε μέχρι το υδραγωγείο στη θέση «Στράγκος» (υψ. 1845 μ.). Από εδώ στρίβουμε αριστερά σε μικρότερο μονοπάτι με κόκκινα – άσπρα σημάδια και κατεύθυνση προς Γομαράσταλο. Καλή σήμανση, όπως και σε όλον τον Όλυμπο εξάλλου, γεγονός που οφείλεται στους ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής, κάτι που λείπει από τα υπόλοιπα βουνά μας.

Μετά από σύντομη ανάβαση μέχρι τη διακλάδωση μονοπατιού που έρχεται από την Πετρόστρουγκα, το υπόλοιπο τμήμα είναι μια απολαυστική περίπου ισοϋψής πορεία σε δάσος μαυρόπευκων. Αριστερά μας οι νότιες κορυφές του Ολύμπου (Πάγος, Καλόγηρος) με χιόνια στις ρεματιές τους. Ίσως είναι το ομορφότερο δασικό κομμάτι του βουνού.

Δυο περίπου ώρες κράτησε η πορεία μας σε αυτό μέχρι τη θέση «Γομαρόσταλος», ένα μικρό ξέφωτο με θέα στις ψηλές απόκρημνες κορυφές Κακόσκαλα, Μύτικας, Στεφάνι. Από εδώ μπορούμε να συνεχίσουμε προς το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στα 2100 μέτρα, σε γυμνό πεδίο. Επιλέγουμε την κατάβαση στη θέση «Πριόνια» (υψ. 1100 μ.) από το «κοφτό» μονοπάτι, ένα από τα πιο απότομα που έχουμε βαδίσει, μέχρι το σημείο που συναντά το βασικό τμήμα που έρχεται από ανατολικότερα. Βαδίζοντας πάντα στη σκιά των δέντρων, άλλοτε στις οξιές και άλλοτε στα πεύκα, φτάνουμε στα Πριόνια μετά από 5.30’ και 11 χλμ απολαυστικότατης διαδρομής.

Πηγή πληροφοριών: https://www.olympus-climbing.gr

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.