Το εμβληματικό “Αρχοντικό Χατζηγάκη” στο Περτούλι

Το ξενοδοχείο Αρχοντικό Χατζηγάκη είναι γεμάτο ιστορία. Η οικογένεια των Χατζηγακαίων χάνεται πίσω στον 15ο αιώνα σύμφωνα με την παράδοση και μαρτυρίες της εποχής. Από τότε μέχρι σήμερα, από τους κόλπους της ξεπήδησαν άνθρωποι που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον χώρο της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου.

Ο Αρχοντικός Πύργος Χατζηγάκη

Η κατασκευή του Αρχοντικού Χατζηγάκη ξεκίνησε το 1890 και οικοδομήθηκε από Ελβετούς αρχιτέκτονες. Αποτελούσε τη θερινή, εξοχική κατοικία της οικογένειας. Το πανέμορφο χωριό της νότιας Πίνδου και του Ασπροποτάμου, το Περτούλι, ήταν από τότε σημείο αναφοράς της οικογένειας, αφού τα μέλη της το τίμησαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Όπως αναφέρει ο λόγιος Αλέκος Χατζηγάκης στο βιβλίο του Περτούλι, το χωριό μου «…το φως εδώ πάνω κυκλοφορεί ήρεμο και ποικίλο σ’ όλες τις εικόνες του. Χαϊδεύει και διαπερνά το ανθρώπινο ‘είναι’,  ακτινοβολεί στα μάτια. Η σκέψη και η έμπνευση βρίσκουν εδώ το ειρηνικότερο καταφύγιο…»

Το 1892 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Αρχοντικού, δίπλα σε ένα παλαιότερο κτίσμα της οικογένειας, έναν πύργο. Ο πύργος αυτός δεν υστερούσε σε μεγαλοπρέπεια και χαρακτηριζόταν ως πολεμικός, αφού το αρχιτεκτονικό του σχέδιο ήταν μελετημένο ώστε να παρέχει ασφάλεια σε ενδεχόμενη πολεμική επίθεση, αλλά και άμυνα σε ληστρικές επιθέσεις.

 

 

Ιστορία κτιρίου παλιά φωτογραφία
Αναμνηστική φωτογραφία στο Αρχοντικό

 

Ένα “μικρό παλάτι”

Το Αρχοντικό, το οποίο χαρακτηρίστηκε από μερικούς «μικρό παλάτι», κτίστηκε με αρμονική και συμμετρική αρχιτεκτονική γραμμή και προηγμένα για την εποχή τους συστήματα, καθώς διέθετε αποχετευτικό σύστημα και εσωτερικό σύστημα ύδρευσης. Τους χώρους του διακοσμούσαν αντικείμενα διαλεγμένα με μεράκι από το εξωτερικό όπου ταξίδευαν οι ιδιοκτήτες αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα: ένα σαλόνι από ελεφαντόδοντο και ασημικά φερμένα απ’ την Ασία, πορσελάνινα σερβίτσια απ’ την Γαλλία, υφαντά από Μετσοβίτισες τεχνίτριες, χαλιά από την Ανατολή, συλλογές από κοσμήματα και ενδυμασίες της εποχής, πολύτιμα οικιακά έπιπλα και σκεύη, όργανα μουσικής από την Ευρώπη.

Η μεγαλοπρεπής εξοχική κατοικία φιλοξένησε στα χρόνια της μέλη βασιλικών οικογενειών, μέλη της Φιλικής Εταιρίας – μέλη της οποίας υπήρξαν άνδρες της οικογένειας Χατζηγάκη – καθώς και διακεκριμένους ανθρώπους της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της εποχής.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το Αρχοντικό έγινε το αρχηγείο του ΕΛΑΣ στην περιοχή, και για τον λόγο αυτό, το 1943, κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς.

 

 

Το παλιό Αρχοντικό
Το παλιό Αρχοντικό

 

Πως έγινε ξενοδοχείο

Το 1993, ο ιδιοκτήτης και πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Χατζηγάκης, επηρεασμένος από τις ιστορίες του παρελθόντος και με ουσιαστικό σεβασμό στην οικογενειακή παράδοση, αποφάσισε να ανακατασκευάσει πιστά τον οικογενειακό πύργο, βασισμένος στις ελάχιστες παλιές φωτογραφίες και στις μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν ζήσει ή είχαν επισκεφτεί το Αρχοντικό.

Χρειάστηκαν επτά χρόνια μελέτης και κοπιαστικής προσπάθειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, στο αρχιτεκτονικό στυλ και στο παρελθόν, προκειμένου να χτιστεί ένας ξενώνας υψηλών προδιαγραφών γι’ αυτούς που εκτιμούν την ποιότητα.

 

Μικρό σαλόνι του ξενοδοχείου Αρχοντικό Χατζηγάκη
Μικρό σαλόνι του ξενοδοχείου εκεί όπου βρίσκονταν τα παλιά κελάρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.