Το «κρυμμένο» γεφύρι στο Κόκκινο Νερό (φωτ.)

Το ξέρουν ελάχιστοι και όσοι το βλέπουν για πρώτη φορά εντυπωσιάζονται από την ιδιαίτερη τεχνική του και το καλλιτεχνικό χτίσιμό του. Ένα βυζαντινό γεφύρι στο ύψος του Κόκκινου Νερού καταφέρνει να κρύβεται καλά. Τόσο από τα βλέμματα των περαστικών όσο και από το χρόνο, αφού διατηρείται σε άψογη κατάσταση παρά την μεγάλη του ιστορία.

Βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο Βελίκας – Στομίου και η πινακίδα που υπάρχει δεν αποδίδει σε ικανό βαθμό τα όσα θα αντικρίσει ο επισκέπτης, αφού διανύσει το μικρό δρομάκι για λίγα λεπτά.

Οι ντόπιοι το αποκαλούν και γεφύρι «Παπαρίζαινας» ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως πολλοί είναι οι ξένοι τουρίστες που όχι μόνο το επισκέπτονται αλλά γράφουν και σε πολύ γνωστά site γι’ αυτό. Όπως για παράδειγμα στο Tripadvisor.

«Κρυφό και παραμελημένο μέρος, αλλά πάντα αξίζει να δείτε κάτι, φροντίστε να έχετε μαζί σας κάτι για τα κουνούπια» γράφει κάποιος στα σχόλια ενώ ένας άλλος σημειώνει «Αξίζει να πάτε εκεί» καθώς λέει πως «είναι κρυμμένο στο δάσος».

Ως «ένα σούπερ μυστικό μέρος. Εξαιρετικό για ένα ταξίδι μια συννεφιασμένη μέρα από το κοντινό Κόκκινο Νερό» γράφει ένας άλλος επισκέπτης από την Πολωνία και συμπληρώνει κάποιος συμπατριώτης του πως «είναι καλή ιδέα για μια βόλτα μετά το μεσημεριανό γεύμα» αφού «Μπορείτε να τραβήξετε ωραίες φωτογραφίες και να περάσετε χρόνο στη σκιά. Προτείνω μια βόλτα».

Ένας άλλος τουρίστας με μεγάλη φαντασία γράφει «Αυτό το μέρος θυμίζει κέλτικους θρύλους. Φαίνεται ότι εδώ ζουν νεράιδες. Αξίζει οπωσδήποτε μια ματιά εδώ αν βρίσκεστε στο Κόκκινο Νερό, αλλά δεν έχει νόημα να ταξιδεύετε από μακριά μόνο για αυτό: αυτό είναι ένα μικρό μέρος, για λίγα λεπτά».

Παλιότερα αυτό το γεφύρι φαίνεται πως ένωνε την Καρίτσα με το Κόκκινο Νερό.

Μα δεν είναι μόνο το βυζαντινό αυτό γεφύρι που μπορεί να δει κάποιος όταν μείνει στην περιοχή Παλιουριάς, Κουτσουπιάς, Κόκκινού Νερού. Σύμφωνα με το Δήμο Αγιάς αρκετά είναι τα μέρη που έχουν ενδιαφέρον για επίσκεψη, όπως αναφέρονται στην επίσημη σελίδα του.

Κόκκινο Νερό, τρίκογχος ναός στο δρόμο για την Πλατιά Άμμο

Βυζαντινός ναίσκος, διαστάσεων 6.5χ7χ5μ., με τρείς κόγχες τρίπλευρες εξωτερικά. Είναι κτισμένος με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα και αποτελούσε καθολικό μονής, από την οποία σωζόταν παλιότερα και ο πύργος.

Κόκκινο Νερό, Βυζαντινό κάστρο

Στα βόρεια του οικισμού υψώνεται το βυζαντινό κάστρο, ενώ πλήθος βυζαντινών μοναστηριών έχουν επισημανθεί στην περιφέρειά του.

Στο πρώην δήμο Μελιβοίας ανήκει το νότιο τμήμα του οικισμού (περιοχή Μητσιάρες), δίπλα στο ρέμα του Κόκκινου Νερού, όπου ανασκάφηκε μεγάλος βυζαντινός ναός, που ανήκε στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και χρονολογείται στον 12ο αιώνα. Το ιερό σώζεται σε ύψος και διατηρεί τη χαρακτηριστική βυζαντινή δόμηση «της κρυμμένης πλίνθου», ενώ στο νάρθηκα υπήρχαν κτιστοί τάφοι, προφανώς επώνυμων ιερωμένων. Γύρω από το ναό σώζονται ερείπια κτισμάτων, που δείχνουν ότι στο χώρο λειτούργησε βυζαντινή μονή.Στο οικόπεδο του ιερέα Τσανάκα διατηρείται το ιερό βήμα άλλης βυζαντινής εκκλησίας.

Βυζαντινή μονή στη θέση Μονόπετρα της Κουτσουπιάς

Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με το επίσημο σάιτ του Δήμου Αγιάς, για αξιόλογη μονή του 12ου αιώνα, που ανασκάφηκε μέσα στο δάσος. Σώζεται επιμήκης ναός που καλυπτόταν με καμάρα, ενώ ο νάρθηκας διέθετε αρκοσόλια που περιείχαν ταφές. Υπάρχουν τα ίχνη του περιβόλου με τα κελιά, ενώ στη ΒΔ. γωνία βρέθηκε καλοκτισμένο ισχυρό κτίριο, που ταυτίσθηκε με ληνό (το πατητήρι της μονής). Στο συγκρότημα φθάνει κανείς μετά από πορεία 5 λεπτών από την πολυσύχναστη παραλία της Κουτσουπιάς. 

Παλιουριά, βυζαντινός ληνός

Μεγάλο κτίριο, του 12ου αιώνα, που αποτελούσε μέρος ευρύτερης εγκατάστασης ληνών. Στην Παλιουριά τοποθετείται σημαντικός παραλιακός οικισμός, πιθανόν ο αρχαίος Ριζούς, ενώ βρέθηκε επίσης μεγάλη βυζαντινή μονή στο κτήμα Γουργιώτη, από την οποία προέρχεται εντυπωσιακό μαρμάρινο υπέρθυρο, που φυλάσσεται στη Συλλογή Αγιάς.

Βυζαντινή μονή στο ακρωτήριο Δερματάς

Μοναστικό συγκρότημα του 12ου αιώνα, με ναό, οχυρωματικό περίβολο και πλήθος κτισμάτων, που βρίσκεται δίπλα στην παραλιακή οδό, σε πλεονεκτική γεωγραφική θέση. Ο ναός είναι μονόχωρο κτίσμα με νάρθηκα και παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει δύο καμαροσκέπαστους χώρους κάτω από το ιερό. Η περιοχή είναι γνωστή από παλιά ως λουτρό και είναι πιθανόν ότι σώζονται και άλλα βυζαντινά κτίρια στον περιβάλλοντα χώρο.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.