Φωτ. Larissanet.gr – Οι παλιοί το λένε ακόμα και σήμερα Τσάγεζι παρά το γεγονός πως σε μια πενταετία θα έχει περάσει ένας ολόκληρος αιώνας από τότε που άλλαξε το όνομα και επίσημα. Ήταν στα τέλη του 1927 όταν με μια απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετονομαζόταν πολλά χωριά και κοινότητες στην περιοχή της Λάρισας.
Συνολικά μάλιστα από την επαρχία Αγιάς δέκα περιοχές άλλαξαν όνομα εκείνη την περίοδο.
Η Αγυιά διορθωνόταν σε Αγιά, η κοινότητα Αληφακλάρ μετονομαζόταν σε Καλαμάκι, Δέσιανη σε Αετόλοφος, Κερμιλή σε Πρινιά, Καπίτση σε Σωτηρίτσα, Νιβόλιανη σε Μεγαλόβρυσο, Ρέτσανη σε Μελίσσι, Σελίτσανη σε Ανατολή, Τουρκοχώρι σε Ανατολή και τέλος το Τσάγεζι γινόταν Στόμιο.
Το όνομα αυτό φυσικά έχει τούρκικες ρίζες και είναι μια σύνθετη λέξη. Συνδυάζει το ποτάμι και το στόμα και συνολικά έχει την σημασία του στόματος του ποταμού.
Κάτι τέτοιο ακούγεται πολύ φυσιολογικό αφού και η σημερινή σημασία παραπέμπει σ’ αυτό ενώ το ποτάμι και το γειτονικό Δέλτα έχει άμεση σχέση με όλη την περιοχή και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Αν και γίνεται, με βάση τη σημερινή ονομασία, 95 ετών, το Στόμιο φαίνεται πως διανύει μια πραγματική τουριστική νιότη αφού άνθρωποι τόσο από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και από κοντινές χώρες του εξωτερικού αποφασίζουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σ’ αυτό. Μια επιλογή που τους δικαιώνει για πολλούς λόγους.
Το Στόμιο έχει απ’ όλα
Γιατί όμως κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το Στόμιο; Απάντηση στο ερώτημα δίνει το ότι το Στόμιο έχει απ’ όλα. Έχει μια μεγάλη παραλία στην οποία μπορούν με ασφάλεια οικογένειες να απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Η πλούσια αμμουδιά και η ρηχή θάλασσα στα πρώτα μέτρα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.
Έχει εξαιρετικές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες. Έχει κι έντονη διασκέδαση για εκείνους που τους αρέσει να ξενυχτούν κρατώντας δροσερά κοκτέιλ.
Η περιοχή διαθέτει άρτιες εξοπλισμένες ξενοδοχειακές μονάδες, πολλά επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα με όλες τις ανέσεις. Το Στόμιο έχει εύκολη πρόσβαση. Παρά το πρόβλημα που υπάρχει με τα Τέμπη και όλους εκείνους που έρχονται από τη βόρεια Ελλάδα, είναι το δεύτερο μέρος που βρίσκει κάποιος μετά τη στροφή των Τεμπών. Επίσης μια καλή λύση είναι ο δρόμος από τα παράλια του Αγιοκάμπου καθώς σε λίγα λεπτά της ώρας και μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή φτάνει κάποιος στο Στόμιο, περνώντας από Παλιουριά, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό πρώτα. Βέβαια για τους Λαρισαίους η καλύτερη πρόσβαση είναι μέσω της Κοιλάδας των Τεμπών.
Η θέα τόσο προς το βουνό όσο και από το βουνό προς τη θάλασσα είναι εντυπωσιακή. Το Στόμιο καταφέρνει να συνδυάζει με απόλυτη αρμονία και εξωπραγματική ομορφιά το πράσινο του Κισσάβου και το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Όταν το επιτρέπουν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής φαίνεται πεντακάθαρα.
Η σημασία του κάμπινγκ
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό θετικό σημείο για όλη την περιοχή είναι η ύπαρξη του κάμπινγκ. Ενός οργανωμένου χώρου του Δήμου που προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς λάτρεις αυτού του τύπου των διακοπών. Άνθρωποι από τις χώρες των Βαλκανίων, από την Κεντρική Ευρώπη αλλά και φυσικά από την Ελλάδα βρίσκονται κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις.
Το κάμπινγκ διαθέτει περίπου δύο εκατοντάδες θέσεις και αρκετά προσιτές τιμές για όλη αυτήν την περίοδο του καλοκαιριού. Οι καλές παροχές και η τοποθεσία το τοποθετούν ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των τουριστών και γι’ αυτό έχε αρκετό κόσμο κάθε χρόνο.
Το Kite surf
Τα τελευταία χρόνια μια ομάδα νέων έχει καταφέρει να μετατρέψει το Στόμιο σε κέντρο για θαλάσσια σπορ. Συγκεκριμένα εκμεταλλευόμενοι τους δυνατούς ανέμους αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν Kite Surf. Το ίδιο βέβαια γίνεται τόσο σε Αγιόκαμπο όσο και σε Σωτηρίτσα όμως το Στόμιο καταφέρνει να συγκεντρώνει όπως φαίνεται τον περισσότερο κόσμο γι’ αυτό το λόγο.
Ο φάρος και οι γιορτές
Ένα σημείο που αποτελεί σύμβολο για την περιοχή του Στομίου είναι ο φάρος στην παραλία κοντά στο λιμάνι. Βέβαια πολύ γνωστό είναι το Στόμιο για τις γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που γινόταν κάθε χρόνο προ πανδημίας.
Τώρα όλοι ελπίζουν πως θα επανέλθει η κανονικότητα για να βρει το Στόμιο, τους παλιούς καλούς ρυθμούς του. Η πιο γνωστή είναι η γιορτή της σαρδέλας, στην οποία έρχεται κόσμος από πολλές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας.