Φωτ. Larissanet.gr
Για τους παλιούς είναι το Τσάγεζι. Για τους νεότερους το Στόμιο. Όποια κι αν είναι όμως η ονομασία του, όλοι συμφωνούν πως αυτήν η τοποθεσία μαγνητίζει το ενδιαφέρον χιλιάδων Λαρισαίων εδώ και δεκαετίες. Κάθε χρόνο μάλιστα ολοένα και περισσότερο επισκέπτονται αυτόν τον πανέμορφο και πολύ ιδιαίτερο προορισμό.
Το όνομα Τσάγεζι, σύμφωνα με το Βικιπαίδεια, προέρχεται από την τουρκική γλώσσα (από τις λέξεις Çay (ποτάμι) ağzı (το στόμα) τσάι-αγζή) που σημαίνει «το στόμα του ποταμού» (εκβολή). Και το σημερινό όμως όνομα έχει την ίδια προέλευση λόγω των εκβολών (στόμιο ποταμού) του Πηνειού ποταμού. Το Δέλτα του Πηνειού κοντά στο Στόμιο είναι προστατευόμενος υγροβιότοπος του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000. Το Τσάγεζι αναφέρεται ως το βορειότερο λιμάνι του ελληνικού κράτους από την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας το 1881 ως την ενσωμάτωση της Μακεδονίας το 1912.
Στις 29 Μαρτίου 1883 με το όνομα Τσάγεσι και 321 κατοίκους, ορίστηκε πρωτεύουσα του Δήμου Ευρυμενών, της Επαρχίας Αγυιάς, του Νομού Λαρίσσης από τον τότε υπουργό Εσωτερικών του Ελληνικού Βασιλείου, Χαρίλαο Τρικούπη. Στις 31 Αυγούστου 1912 ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Ευρυμενών και ορίζεται ως έδρα κοινότητας με το όνομα Τσάγεζι από τον υπουργό Εσωτερικών Εμμανουήλ Ρέπουλη. Τέλος, στις 4 Νοεμβρίου 1927 μετονομάζεται σε Στόμιον από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξανδρο Ζαΐμη.