Χειμερινές μικρές αποδράσεις εντός Λάρισας; Κι όμως…

Μπορεί ο κορωνοϊός για ακόμα έναν χειμώνα να ακύρωσε ή να τροποποίησε σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια των περισσότερων για εκδρομές εντός και εκτός Ελλάδας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει περιθώριο για μικρές και κοντινές«αποδράσεις».

 

Η Larissanet κατέγραψε κάποια από τα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που μπορούν εύκολα και γρήγορα να επισκέπτονται οι Λαρισαίοι αυθημερόν και να φεύγουν «χορτάτοι» απ’ όλα όσα βλέπουν και… γεύονται στους «έξυπνους» αυτούς προορισμούς.

Αμπελάκια: Περπάτημα στα πλακόστρωτα

Είναι το ιστορικό και γραφικό χωριό που απέχει περίπου μισή ώρα από την πόλη της Λάρισας. Είναι τόσο όμορφο όσο είναι και η διαδρομή. Μάλιστα στις στροφές υπάρχουν σημεία που οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια στάση για να απολαύσουν τα Τέμπη από ψηλά.

Όταν κάποιος μπαίνει στο χωριό καταλαβαίνει αμέσως από τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα  πολλά αρχοντικά με την υπογραφή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, ότι είναι ένα πολύ διαφορετικό χωριό.

Ο οικισμός έχει δύο εκκλησίες, τον Άγιο Γεώργιο χτισμένο γύρω στο 1720 και την Αγία Παρασκευή, χτισμένη πριν το 1580 και σίγουρα αποτελούν σημείο αναφοράς. Ένας χώρος που αξίζει επίσκεψης είναι το αρχοντικό του Σβαρτς,  ενώ επιβάλλεται ένα πέρασμα και από το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο που εγκαινιάστηκε το 2001 και ως σκοπό έχει τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιστορικής Κοινότητας. Ωραία εμπειρία είναι για μια οικογένεια να βρεθεί στα απομεινάρια της Μανιαρείου Σχολής που χάνεται.

Οι ταβέρνες του χωριού προσφέρουν υπέροχο κρασί και εκλεκτό κρέας φυσικά δίπλα στο τζάκι.

Ραψάνη: Με καλό κρασί

Αν κάποιος ψάχνει σημείο για καλό κρασί μέσα στο χειμώνα και θέα εντυπωσιακή τότε δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο από το να πάει μέχρι τη Ραψάνη. Το χωριό που απέχει περίπου 45 λεπτά από την πόλη της Λάρισας βρίσκεται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Είναι ένα χωριό που διατηρεί μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, έχει πλούσια ιστορία και μαγευτική ομορφιά.

Στη Ραψάνη βρίσκεται το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης που λειτουργεί από  το 2012. Παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης στην περιοχή από τον 17ο -18ο αιώνα έως τις μέρες μας. Στη Ραψάνη λειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη της περιοχής περιλαμβάνει πάνω από 20.000 βιβλία στη συλλογή της, έχει 1.070 ενεργούς χρήστες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Το υλικό της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα, χαρτογραφικό και οπτικοαουστικό υλικό.

Σπηλιά Κισσάβου: Ορμητήριο ορεινών δραστηριοτήτων

Η Σπηλιά του Κισσάβου απέχει από τη Λάρισα περίπου μία ώρα οδήγησης και το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό. Είναι ένα χωριό που συνδέεται αρκετά με τα χιόνια και τους κυνηγούς όπως φυσικά και με το καλό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής. Αν πάλι και η ατμόσφαιρα ευνοεί η θέα κόβει την ανάσα.

Η Σπηλιά του είναι χτισμένη σε υψόμετρο 850 μ.Το χωριό περιστοιχίζουν χείμαρροι «Παλιογέφυρο» και «Μέγας Λάκκος», δημιουργώντας ένα πλούσιο υδάτινο περιβάλλον. Πηγή ζωής για τους κατοίκους αποτελούν τα δάση «Κουρί» με βελανιδιές ηλικίας πάνω από 800 ετών , το αλσύλλιο από οξιές στη θέση «Φτέρη» του Αγίου Παντελεήμονα και το δασικό σύμπλεγμα Κισσάβου.

Η Σπηλιά ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο «ΝΑΤURΑ 2000». Διαθέτει την ελεγχόμενη κυνηγητική περιοχή Κισσάβου που είναι πλούσιος τόπος θηραμάτων (λαγοί, αγριογούρουνα, πέρδικες, ζαρκάδια κ.ά.), ενώ παράλληλα λειτουργούν πυρήνες εκτροφής πτερωτών θηραμάτων. H Σπηλιά είναι το κυριότερο ορμητήριο ορεινών δραστηριοτήτων της Λάρισας.

Βερδικούσια: Με εντυπωσιακή θέα

Χρειάζεται περίπου μια ώρα και ένα τέταρτο να οδηγήσει κάποιος για να βρεθεί στο χωριό των… πολυτέκνων, στην γοητευτική Βερδικούσια. Την ορεινή κωμόπολη που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ορεινού όγκου των Αντιχασίων που καταλήγει στην περιοχή της Ελασσόνας. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 850-1000 μέτρων, και η θέα της απλώνεται σε όσο βάθος μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο μάτι, από την περιοχή του μυθικού Ολύμπου και του Περραιβικού Τιταρίσιου Ποταμού ως τον ιστορικό Κίσσαβο και την απεραντοσύνη του θεσσαλικού κάμπου, όπως περιγράφει χαρακτηριστικά και εύστοχα το verdikousia.gr.

Το φυσικό αυτό περιβάλλον συντελεί ώστε στην ευρύτερη περιοχή να διαμορφώνεται ένα κλίμα ξηρό και υγιεινό, ιδιαίτερα φιλικό προς τον άνθρωπο με θερμοκρασία που αυξομειώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ιδανικές αυτές κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις ξεχωριστές ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος, έρχονται να «δέσουν» με την παραδοσιακή και ζεστή φιλοξενία που χαρακτηρίζει τους Βερδικουσιώτες, εξασφαλίζοντας στον κάθε επισκέπτη μια διαμονή ευχάριστη και μοναδική.

Λιβάδι: Στην πατρίδα ενός αγωνιστή του ΄21

Το Λιβάδι έχει ιστορικό χαρακτήρα καθώς είναι η πατρίδα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 και Φιλικού Γεωργάκη Ολύμπιου. Είναι κτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους σε υψόμετρο 1200μ. και με θέα που νότια και δυτικά εκτείνεται μέχρι την Πίνδο, έχοντας βορειοανατολικά τα Πιέρια Όρη και την Πιερία, ανατολικά τον Όλυμπο και νοτιοδυτικά την Ελασσόνα, τα Χάσια, το Σαραντάπορο, το όρος Σάπκα και τα Σέρβια Κοζάνης. Διατηρεί την γραφικότητά του και τις παραδόσεις του που τις έλκει από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του, όπως διαβάζουμε στο livadi.gr.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στο Λιβάδι, τα λιθόστρωτα δρομάκια, τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό στην πλατεία, να επισκεφθεί το σπίτι του Γεωργάκη Ολύμπιου που λειτουργεί ως μουσείο. Να συναντήσει έναν πεταλωτή ή έναν τσαγκάρη που ασκεί την τέχνη του. Με 10.000 στρέμματα έκταση και περιτριγυρισμένη από άγριο παρθένο δάσος οξιάς, η Σάπκα μαγεύει τον επισκέπτη, χειμώνα καλοκαίρι.

Το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των Λιβαδιωτών έχει προικίσει το χωριό αλλά και την ευρύτερη περιοχή με σειρά ναών, με εξωκλήσια και μοναστήρια, πολλά από τα οποία αποτελούν πραγματικά διατηρητέα μνημεία και συνδέονται με καίριες στιγμές της ιστορικής διαδρομής του έθνους μας.

Κοκκινοπηλός: Το ψηλότερο χωριό της Λάρισας

Ο Κοκκινοπηλός είναι το πιο ψηλό χωριό της ΠΕ Λάρισας αφού είναι χτισμένο στις πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο 1.250 μέτρων. Το χωριό διαθέτει πολλούς νερόμυλους (όπως του Σαρρή και του Γιαμούζη), ενώ στη θέση Γκότερο υπάρχει ένας ανεμόμυλος.

Ανεβαίνοντας τις στροφές του δρόμου για το χωριό βρίσκουμε τα ασβεστοκάμινα που τον παλιό καιρό προμήθευαν με ασβέστη όλη την περιοχή και αρκετά από αυτά διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε καλή κατάσταση.

Ιδανική για εκδρομή και περίπατο είναι η βρύση του Τσουρέκα όπως και το δάσος το πολύ όμορφο. Μέσα από το χωριό διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4 και οι ορειβάτες – πεζοπόροι – φυσιολάτρες που θα το πορευτούν στις πλαγιές του Ολύμπου μπορούν να επισκευτούν το μαγευτικό ρέμα της Σταλαγματιάς (γεμάτο έλατα και μαυρόπευκα), όπως και να κατευθυνθούν προς τη θέση Ρόνα για θαυμάσια θέα όλου του κάμπου, καθώς και να αγναντέψουν τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου από την κορυφή Βουλγάρα. Ο επισκέπτης – περιηγητής μπορεί να αγοράσει τσίπουρο και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και διάφορα βότανα του Ολύμπου, ενώ για τη διαμονή θα φροντίσει ο τοπικός ξενώνας όπως μας ενημερώνει το elassona.com. Φυσικά πλέον χρειάζεται επικοινωνία νωρίτερα λόγω covid.

Αιγάνη: Με πολλές φυσικές ομορφιές

Η Αιγάνη βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων και σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Λάρισας αλλά και από την πόλη της Κατερίνης. Είναι το τελευταίο άκρο της Θεσσαλίας καθώς εκεί βρίσκονται τα «όρια» Θεσσαλίας – Μακεδονίας. Η Αιγάνη έχει πάρα πολλές φυσικές ομορφιές και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Η εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου, παλιό μοναστήρι καθώς ήταν, είναι μία σημαντική χριστιανική κληρονομιά και το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείται από το 14ο αιώνα και θεωρείται το παλαιότερο της Θεσσαλίας αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτισμικό και θρησκευτικό πλούτο του χωριού.Στο χωριό υπάρχουν ωραίες ταβέρνες και φιλόξενοι άνθρωποι.

Καλλιπεύκη: Θαυμάσιο τοπίο

Η Καλλιπευκη βρίσκεται στον Κάτω Όλυμπο και στα Β.Α. του Ν. Λάρισας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μ. και περιτριγυρίζεται από πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς, έλατου και πεύκου. Στα ωραία πευκοδάση οφείλεται και το όνομά της. Όπως μας ενημερώνει το kallipefki.gr μέχρι το 1911 το χωριό καθρεφτίζονταν στα νερά της λίμνης Ασκυρίδoς. Τη χρονιά αυτή αποξηράνθηκε η λίμνη και έδωσε για καλλιέργεια 5.000 στρέμματα γης.

Οι επισκέπτες που θα έρθουν στην Καλλιπεύκη, θα βρεθούν μπροστά σε ένα θαυμάσιο τοπίο. Το δάσος της αποτελεί τεράστιο πάρκο με μονοπάτια, δασικούς δρόμους, γάργαρα νερά και διάσπαρτα εξωκλήσια στις πλαγιές και στα ξέφωτα. Χώροι αναψυχής όπως η Αγία Τριάδα και η Πατωμένη θα ευχαριστήσουν κάθε επισκέπτη αρκεί να ευνοούν οι καιρικές συνθήκες. Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού μπορεί ο καθένας να απολαύσει καφέ, τσίπουρο και φαγητό και να θαυμάσει την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου.

Σκήτη: Μικρό αλλά ξεχωριστό χωριό

Αυτό το μικρό χωριό στις νότιες απολήξεις του Κισσάβου, απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και μόλις 5 από την παραλία του Αγιοκάμπου.

Ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει εξορμήσεις στο δάσος του Πολυδενδρίου, καθώς και στα πρώην βασιλικά κτήματα αν ευνοούν βέβαια οι καιρικές συνθήκες. Μπορεί, επίσης και να επισκεφτεί τη μικρή λίμνη που βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό. Καλή φήμη έχουν οι ταβέρνες της περιοχής.

 

Μεταξοχώρι: Διαχρονικά γοητευτικό

Το Μεταξοχώρι βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την Αγιά, στο δρόμο για το βουνό του Κισσάβου. Τόπος ιστορικός μα και ιδιαίτερος αφού καταφέρνει να προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές. Ακόμα και τώρα το χειμώνα είναι μια εξαιρετική πρόταση.

Αξιοσημείωτες είναι οι Μονές και τα Παλαιά Αρχοντικά σπίτια που περιστοιχίζουν το χωριό, όπως των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Ευσταθίου.

Στην Μονή του Αγ. Ευσταθίου σώζεται τμήμα παλιού υδραγωγείου (8 καμάρες) με το οποίο οι μοναχοί μετέφεραν νερό με πήλινους υδροσωλήνες, από την πηγή «Παπά Αλεβίζη».

Το Μεταξοχώρι, με το ρέμα δίπλα του να το διασχίζει έχει την πολυτέλεια να είναι γεμάτο από πλατάνια. Τα πετρόκτιστα αρχοντόσπιτα φτιαγμένα με μεράκι και μεγαλείο. Ωραία γεφύρια, παλιά υδραγωγεία βυζαντινά, ξωκλήσια με αγιογραφίες, μονοπάτια στο βουνό είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφτεί κάποιος το Μεταξοχώρι. Και φυσικά το εκπληκτικό φαγητό στις ταβέρνες του χωριού. Είτε στην πλατεία, είτε λίγο πιο μακριά από αυτήν.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.