Η ιστορική Μονή Σιαμάδων, στην Καστανιά Καλαμπάκας (εικόνες)

Μέρα με τη μέρα προχωρά παίρνει ξανά την αρχική της μορφή η Ιερά Μονή Σιαμάδων, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.

Η Μονή είχε εγκαταλειφθεί και κατοικήθηκε ξανά το 2008 από τον Αρχιμανδρίτη Μακάριο Ιακωβάκη ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο εγκαταστάθηκε κιόλας ως κανονικός Ηγούμενος αυτής, μετά την έκδοση του ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο η Μονή κηρύχτηκε ανεξάρτητη. Δείτε ΕΔΩ το βίντεο της ενθρόνισης.

Ο ίδιος συνεχίζει σταθερά αυτά τα χρόνια την εργασία του, δίχως να φείδεται κόπων και θυσιών ώστε να δώσει στη Μονή τη λαμπρή, αρχική της μορφή. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

 

Η ιστορία της Μονής

Από το συγκρότημα του μοναστηριού σώθηκε μόνο το καθολικό που χρονολογείται , όπως μαρτυρεί λιθανάγραφη επιγραφή εντοιχισμένη στον εξωτερικό δυτικό τοίχο του ναού , στα 1807. Το καθολικό είναι πέτρινο Βυζαντινού ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και νάρθηκα. Είναι σταυροειδής με τρία κλίτη που χωρίζονται με δύο σειρές κιόνων .

Το μοναστήρι , σύμφωνα με παραδόσεις , κτίσθηκε αρχικά στην ίδια μεν περιοχή αλλά σε άλλη τοποθεσία σε ψηλότερο και βορειότερο χώρο .

Η κτητορική επιγραφή μας πληροφορεί ότι το Μοναστήρι χτίστηκε «ηγουμενεύοντος» Ιερομονάχου Γερμανού» . Ήταν ανδρικό Μοναστήρι και παρέμεινε ανδρικό μέχρι το 1931 που με την εφαρμογή των νόμων 4684 και του συμπληρωματικού αυτού 5141/15-7-1931 πολλές ιερές μονές που είχαν λιγότερους από έξι μοναχούς συγχωνεύτηκαν με άλλες της ιδίας Μητροπόλεως . Έτσι η Ιερά Μονή Σιαμάδων έχοντας μικρότερο αριθμό μοναχών συγχωνεύτηκε αναγκαστικά με την Ιερά Μονή Σταγιάδων και μετατράπηκε σε μετόχι της παρά τις αντιδράσεις των τότε κατοίκων της περιοχής .

Τελευταίος Ηγούμενος διατέλεσε ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Σακκάς (1929-1931) που πριν ήταν ηγούμενος στην Μονή Σταγιάδων και κατόπιν (1934) έγινε ηγούμενος στην Μονή Μεταμορφώσεως Μετεώρων .

 

Η Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων βρίσκεται στην επαρχία Καλαμπάκας, στα δεξιά του δρόμου Χάνι Μουργκάνι-Καστανιάς, (σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από τον κεντρικό δρόμο). Το χωριό Σιαμάδες είναι σήμερα διαλυμένο ενώ το μοναστήρι αποτελεί μετόχι της Μονής Σταγιάδων και έχει εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ελλάδος η αυτοτέλειά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.