Η Ελλάδα φημίζεται για τη γαστρονομία της, το πάντρεμα των αγνών υλικών και των εξαίρετων πρώτων υλών σε ευφάνταστα αλλά και παραδοσιακά πιάτα, που αναμφίβολα ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Μάλιστα το φαγητό μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε συγκεκριμένους προορισμούς και ειδικά στην Ελλάδα, 5 είναι τα νησιά που κατέχουν τα σκήπτρα του και είναι οι ιδανικοί προορισμοί για τους καλοφαγάδες!
Πολλοί είναι οι ταξιδιώτες που επιλέγουν να επισκεφθούν έναν τόπο για να γευτούν τα ντόπια προϊόντα ή την παραδοσιακή κουζίνα εξασφαλίζοντας ένα ξεχωριστό ταξίδι στις τοπικές γεύσεις και τη γαστρονομία.
Εδώ ψάξαμε και βρήκαμε τα 5 ιδανικά νησιά για τους καλοφαγάδες, και όσους βάζουν ψηλά στη λίστα των διακοπών τους το καλό φαγητό αν και η Ελλάδα ολόκληρη μπορεί να υπερηφανεύεται για την γαστρονομία, την παράδοση και τις πρώτες ύλες της αφού σε κάθε τόπο βρίσκουμε ξεχωριστά πιάτα, συνταγές και γεύσεις όχι μόνο παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης κουζίνας που επιβεβαιώνουν τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρα μας.
Ας περιοριστούμε όμως εδώ στα νησιά και συγκεκριμένα στα 5 που φημίζονται ιδιαίτερα για τα τοπικά τους προϊόντα και το πολύ καλό φαγητό τους!
Νάξος
Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, είναι στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, και μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει με τους επιβλητικούς ορεινούς της όγκους αλλά και τις πολύ εύφορες κοιλάδες της.
Όμως, όχι μόνο για αυτά. Ένα από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα του νησιού είναι η γνωστή σε όλους μας γραβιέρα Νάξου. Μπορείτε να την δοκιμάσετε σκέτη μερακλίδικα σαν μεζέ, τριμμένη με τα ζεστά μακαρόνια ή ακόμη και να την κάνετε σαγανάκι.
Ακόμη, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το φημισμένο πιάτο του νησιού ρόστο. Πρόκειται για χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο, το οποίο συνοδεύεται με πατάτα Νάξου, τηγανητή ή πουρέ. Εξάλλου, η πατάτα Νάξου κατέχει μια ξεχωριστή θέση θα λέγαμε σε όλο τον κόσμο καθώς θεωρείται μια από τις πιο εύγευστες πατάτες.
Μάθετε τα πάντα για την εξαιρετική κυκλαδίτικη γαστρονομία
Σίφνος
Όλος αυτός ο πλούτος κρατά από την αρχαιότητα, τότε που το χρυσό και το ασήμι γέμιζε το υπέδαφος της, έως και σήμερα με τη μορφή υψηλού επιπέδου τουριστικών υποδομών. Σαν κόρη καλής οικογενείας, η Σίφνος είναι γνωστή για την αναβαθμισμένη αισθητική της και το “Cycladic chic” ύφος της. Διατηρεί, όμως, ένα χαμηλό προφίλ χωρίς εκκεντρικότητες και υπερβολές, που γαληνεύει τον επισκέπτη.
Παράλληλα, όμως αποτελεί ιδανικό προορισμό και για τους καλοφαγάδες, καθώς θεωρείται ως το γκουρμέ νησί της Ελλάδας κατά το National Geographic. Εάν επισκεφθείτε το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων δεν γίνεται να μη δοκιμάσετε τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του, το μαστέλο και τη ρεβυθάδα. Το σιφνέικο πιάτο με κατσικάκι ή αρνάκι ψήνεται σε κεραμικό σκεύος μέσα στον ξυλόφουρνο, πάνω σε κληματόβεργες και λιώνει στο στόμα.
Κρήτη
Η Κρήτη έχει τόσα πολλά και όµορφα µέρη που δεν ξέρεις που να πρωτοπάς! Με τόσες πολλές εικόνες, τόπους, επιλογές, οµορφιές και διαφορετικές εµπειρίες όλο το νησί είναι η τέλεια επιλογή για όλα όσα θα θέλατε να κάνετε σε συνδυασμό πάντα με εξαιρετικό φαγητό!
Οι χοχλιοί αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Κρήτης- μετά την ρακί φυσικά- και δεν γίνεται να μην τους δοκιμάσετε. Μπορείτε να τους δοκιμάσετε στιφάδο, γιαχνί αλλά και μπουμπουριστούς. Οι περισσότεροι αγαπούν τους μπουμπουριστούς, έναν κλασσικό κρητικό μεζέ. Αν από την άλλη, δεν θέλετε να δοκιμάσετε χοχλιούς, η Κρήτη έχει τα δικά της χειροποίητα μακαρόνια, τις μακαρούνες. Και μπορείτε να κάνετε αμέτρητους συνδυασμούς! Και η λίστα δεν έχει τελειωμό…
Κέρκυρα
Ένα από τα πιο διάσηµα αλλά και πιο όµορφα νησιά του Ιονίου… Η µελωδική Κέρκυρα µε τα καντούνια της, το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο στην παλιά πόλη, την αρχιτεκτονική της που την κάνει να µοιάζει µε παραµυθένια πολιτεία, τα καταπράσινα χωριά της, τις µαγικές παραλίες, το Λιστόν και το Ποντικονήσι, το κουµ κουάτ, την πατσιτσάδα και το σοφρίτο της.
Η πατσιτσάδα με κόκορα ή μοσχάρι σβήνεται με κόκκινο κρασί και μαγειρεύεται με τα αρώματα της κανέλας, της δάφνης, το μοσχοκάρυδο και της φρεσκοκομμένης ντομάτας. Το χοντρό μακαρόνι, που γεμίζει σάλτσα, συνοδεύει άψογα το πιάτο. Από την άλλη το σοφρίτο, δημιουργείται με λεπτές φέτες μοσχαριού, οι οποίες αλευρώνονται και μένουν ελάχιστα στο τηγάνι. Στη συνέχεια μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα, σκόρδο, μαϊντανό και άσπρο κρασί. Λατρεμένος μεζές το τοσιγαρέλι, δηλαδή αγριόχορτα τσιγαριστά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.
Σκύρος
Η Σκύρος, ένας ανερχόμενος εναλλακτικός προορισμός που κάθε χρόνο αποκτά όλο και πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες, είναι το μεγαλύτερο νησί στις Σποράδες. Ένας προορισμός ιδανικός για όσους θέλουν να απολαύσουν χαλαρές διακοπές και να ξεκουραστούν πραγματικά και να απολαύσουν καλό φαγητό, πανέμορφες και ατέλειωτες βόλτες.
Η αστακομακαρονάδα στην Σκύρο έχει την τιμητική της. Ένα αγαπημένο πιάτο που θα χαραχτεί για πάντα στην μνήμη σας εάν το δοκιμάσετε. Για μεγαλύτερη ποικιλία στις γεύσεις από κρεατικά το άγριο κατσίκι, που λιώνει κυριολεκτικά με κάθε μπουκιά στο στόμα σας μπορείτε είτε να το φάτε κοκκινιστό ή λεμονάτο. Από την άλλη αν θέλετε κάτι μερακλίδικο δοκίμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη κατσικίσιο συκωτάκι στιφάδο.
Φυσικά από το τραπέζι δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αγνά τοπικά προϊόντα του νησιού όπως η μυζήθρα και το ξινοτύρι, ενώ το μέλι, θυμαρίσιο ή πεύκου, έχει επίσης την τιμητική του.
travelstyle.gr