Φωτ. Larissanet.gr
Της δίνει ταυτότητα και ζωή. Της χαρίζει ομορφιά και χάρη. Ο Πηνειός είναι το υγρό στοιχείο που κάνει την Λάρισα πιο πλούσια. Που δίνει ζωντάνια στον κάμπο. Ο ποταμός της πόλης είναι η θάλασσα που δεν έχει…
Σύμφωνα με την μυθολογία ο Πηνειός ήταν γιος του Ωκεανού και της Τυθήος, και με την νύμφη Κρέουσα γέννησε τον Ιψέα, βασιλιά των Λαπίθων. Στην περιοχή του Πηνειού ζούσε ο θεός Απόλλωνας, θεός της μουσικής, του φωτός και του κάλλους. Εκεί ερωτεύτηκε την Δάφνη, κόρη του Πηνειού. Φοβούμενος ο Πηνειός για την τύχη της κόρης του την μεταμόρφωσε στο θάμνο δάφνη και από τότε ζει και ανθίζει αιώνια στις όχθες του.
Όπως αναφέρεται και στον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Λαρισαίων για το πώς «γεννήθηκε» ο Πηνειός, σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία, μια φορά κι έναν καιρό οι θεοί του Ολύμπου ζήλεψαν την εύνοια του Απόλλωνα για το όμορφο βουνό την Πίνδο, στην οποία είχε εμπιστευθεί τις αγαπημένες του Μούσες και Νύμφες. Για να ματαιώσει τα τυχόν άσχημα σχέδια τους ο θείος Απόλλων πάντρεψε την Πίνδο με ένα όμορφο και γενναίο παλικάρι, τον ξακουστό Λίγκο (το βουνό Χάσια). Το ζευγάρι ζούσε αγαπημένο και ευτυχισμένο και από την ένωση τους άρχισαν να ξεπροβάλουν μαγευτικές κοιλάδες και γοητευτικά τοπία στη Δυτική Θεσσαλία.
Αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο τους άλλους θεούς, που απαίτησαν το χωρισμό της Πίνδου και του Λίγκου. Μάταια εκείνοι παρακαλούσαν και έχυναν πικρά δάκρυα για να τους αφήσουν ενωμένους, οι θεοί σκληροί και αμετάπειστοι ανάγκασαν το ζευγάρι να χωρίσει. Παρόλα αυτά, η Πίνδος και ο Λίγκος (Χάσια) νοσταλγούσαν τη χαμένη αγάπη κι ευτυχία τους και συνέχεια δάκρυζαν. Από τα δάκρυα τους δημιουργήθηκε το μεγάλο θεσσαλικό ποτάμι ο Πηνειός, που πηγάζει από το σημείο του χωρισμού των δυο βουνών.
Η αρχαία Λάρισα απλωνόταν, όπως και η σημερινή, στο βορειοανατολικό τμήμα της θεσσαλικής πεδιάδας, κοντά στις όχθες του ποταμού Πηνειού.
Τόσο η αρχαία όσο και η σύγχρονη Λάρισα είχαν στενή σχέση με το ποτάμι. Οι κάτοικοι της όσα χρόνια κι αν περάσουν θα τον θεωρούν τον ποταμό ως ένα από τα πιο βασικά κομμάτια της πόλης.