Μπλε καβούρια στο Δέλτα του Πηνειού (εικόνες)

Φωτ. larissanet

Σε μόνιμους επισκέπτες εξελίσσονται για τα παράλια του νομού Λάρισας και συγκεκριμένα για τα Μεσάγγαλα του Δήμου Τεμπών στο ύψος του Δέλτα του Πηνειού, τα μπλε καβούρια. Ένας είδος που μπορεί να ήρθε ως ξένο αλλά όπως φαίνεται αποκτά την… ελληνική υπηκοότητα.

Ονομάζεται callinectes sapidus, αλλά οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως μπλε καβούρι. Προέρχεται από τον Ατλαντικό και συναντάται συχνά στην Αμερική. Είναι πολυταξιδεμένος καθώς βρέθηκε στις ακτές της Ιαπωνίας, τη Βαλτική και την Ευρώπη, ενώ κατάφερε να έρθει και τη Μεσόγειο.

Στην Ελλάδα άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Μετά από αρκετά χρόνια αφού εξαφανίστηκε από τις ελληνικές θάλασσες έκανε την επανεμφάνισή του και πλέον δεν λέει να φύγει.

Συχνάζει στις θάλασσες της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Από τον Θερμαϊκό και πάνω δηλαδή όμως παρατηρήθηκε ακόμα και στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Λέγεται πως αποτελεί εχθρό ενδημικών ειδών (τρώει καβούρια, όστρακα, μικρά ψάρια) αλλά και πως καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων. Οι τελευταίοι μάλιστα προσπαθούν να τα αποφύγουν αλλά αν τα πιάσουν τότε το εκμεταλλεύονται με την πώλησή του.

Βέβαια ως θηρευτής δημιουργεί νέα δεδομένα στο παράκτιο οικοσύστημα. Τα μπλε καβούρια καταβροχθίζουν μικροοργανισμούς, ψάρια, ακόμη και τα μικρότερα αυτόχθονα καβούρια της περιοχής. Επιπλέον, προκαλούν σοβαρές ζημιές στις μυδοκαλλιέργειες, τα δίχτυα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό των ψαράδων.

Οι ψαράδες του Θερμαϊκού Κόλπου γνωρίζουν εμπειρικά ότι τον χειμώνα τα μπλε καβούρια μεταναστεύουν σε μεγαλύτερα βάθη. Επιστρέφουν στην παράκτια ζώνη και τις εκβολές των ποταμών την Άνοιξη, ώστε να αναπαραχθούν και ο μεγαλύτερος αριθμός τους αλιεύεται το καλοκαίρι.

Στο δέλτα του Πηνειού ποταμού κάθε χρόνο τέτοια περίοδο (κυρίως όμως στις αρχές μέχρι τα μέσα του Ιουνίου) παρατηρείται μεγάλος αριθμός τέτοιων καβουριών.

Το μπλε καβούρι διαχειμάζει μέσα στη λάσπη κατά προτίμηση στη θάλασσα και το θηλυκό γονιμοποιείται μία φορά στη διάρκεια του βιολογικού κύκλου του. Γεννά περίπου 2 εκατ. αβγά (!), τα οποία εκκολάπτονται για 15 μέρες, αλλά επιβιώνει μόλις 1/500.000 αβγά.

Τα αρσενικά «σεργιανίζουν» στις λιμνοθάλασσες και τα θηλυκά στη θάλασσα. Έτσι εξηγείται το ότι τα θηλυκά μετακινούνται σε περιοχές χαμηλής αλατότητας για να ζευγαρώσουν και σε περιοχές μεγαλύτερης αλατότητας (πιο βαθιά στη θάλασσα) για την ωοαπόθεση.

Το κρέας του μπλε καβουριού έχει ήπια, γλυκιά γεύση και είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, με μόλις 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, χωρίς καθόλου υδατάνθρακες, με χαμηλή συγκέντρωση σε υδράργυρο – ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην κατανάλωση των θαλασσινών.

Είναι επίσης πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, σε νιασίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη Β-12) και βιταμίνη Α και C, ενώ αποτελεί μια καλή πηγή σε ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό), νάτριο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο.

Τσίπουρο από τον Τύρναβο και μπλε καβούρι από τα Μεσάγγαλα. Λαρισινός συνδυασμός και εξαιρετικό τραπέζι…

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.