7 ξεχωριστά ταξίδια την άνοιξη στην Ευρώπη

Τουλίπες, υάκινθοι, παπαρούνες, τριαντάφυλλα. Είναι μερικά μόνο από τα λουλούδια που φυτρώνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τα οποία την άνοιξη προσφέρουν υπέροχα τοπία. Αλλά δεν κάνουν μόνο αυτό. Αποτελούν βασικό παράγοντα της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη. Τα πρώτα φυτά που ανθίζουν εμφανίστηκαν στη Γη για πρώτη φορά πριν περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια και άλλαξαν γρήγορα το τοπίο του πλανήτη. Αν προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι στην Ευρώπη την άνοιξη, αν αγαπάτε τα λουλούδια ή αν απλά ψάχνετε το πιο ινσταγκραμικό τοπίο για να φωτογραφίσετε στο επόμενο ταξίδι σας, εδώ είναι μερικές προτάσεις για προορισμούς που δημιουργούν μοναδικές ταξιδιωτικές αναμνήσεις.

Val d’Orcia, Ιταλία

Πιθανότατα έχετε δει στο παρελθόν στην οθόνη σας την κοιλάδα Val d’Orcia στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Στο συγκεκριμένο μέρος έχουν γίνει γυρίσματα της οσκαρικής ταινίας Μονομάχος ενώ τα ανθισμένα τοπία της πρωταγωνιστούσαν στα screensaver παλαιών εκδοχών των Windows. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που σας προτείνουμε να την επισκεφθείτε. Ο λόγος είναι το μοναδικό χρώμα που αποκτά η κοιλάδα στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου από τις παπαρούνες που γεμίζουν τα χωράφια τις περιοχής.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλα μέρη όπου φυτρώνουν λουλούδια, οι παπαρούνες εδώ ανθίζουν σε μία περιοχή που καλλιεργείται και η έλλειψη ανταγωνισμού από άλλα λουλούδια επιτρέπει στους σπόρους τους να βλαστήσουν σε μεγάλη έκταση, κάτι που δημιουργεί καταπληκτικά αποτελέσματα αν θέλετε να τις απαθανατίσετε φωτογραφικά.

Ίδρυμα Κλωντ Μονέ, Παρίσι

Περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού βρίσκεται το Ίδρυμα Κλοντ Μονέ. Πρόκειται για το σπίτι και τους κήπους του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου. Κήπους που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πάρα πολλά έργα του «πατέρα του Ιμπρεσιονισμού» ο οποίος έζησε εδώ από το 1883 έως τον θάνατο του το 1926.

Οι κήποι είναι χωρισμένοι σε δύο μέρη. Τον κήπο με τα λουλούδια που βρίσκεται μπροστά στο σπίτι και τον άλλο (μάλλον διασημότερο) κήπο με τις λιμνούλες και τα νούφαρα ο οποίος ξεκίνησε να δημιουργείται 10 χρόνια μετά την εγκατάσταση του Μονέ στην περιοχή. Γιατί ο Μονέ πριν ζωγραφίσει τα νούφαρα που απεικονίζονται σε πολλούς πίνακες του τα είχε φυτέψει πρώτα στους κήπους του σπιτιού του.

H κοιλάδα των Ρόδων, Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία παράγεται πάνω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής ροδέλαιου σε όλο τον πλανήτη. Και αυτό συμβαίνει χάρη στην Κοιλάδα των Ρόδων. Μία περιοχή στο κέντρο της χώρας όπου εδώ και αιώνες υπάρχει συστηματικική καλλιέργεια τριαντάφυλλων. Ολόκληρο τον Μάϊο και τον Ιούνιο η περιοχή γεμίζει από το άρωμα και το χρώμα των ρόδων.

Στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, το Καζανλάκ γίνεται κάθε πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου το Φεστιβάλ των Ρόδων με τη μεγάλη παρέλαση αλλά και εκδηλώσεις στους αγρούς όπως και αναπαραστάσεις της παραδοσιακής συγκομιδής από γυναίκες ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες αλλά και αναπαραστάσεις των παραδοσιακών τρόπων απόσταξης του ροδέλαιου.

Γκαργκάνο, Ιταλία

Η χερόνησος του Γκαργκάνο στο νοτιανατολικό άκρο της Ιταλίας είναι κυρίως γνωστή ως τουριστικός προορισμός για τις παραλίες και τα παραθαλάσσια resorts που κάθε χρόνο προσελκύουν πλήθη τουριστών. Όμως για όσους ενδιαφέρονται για τη φύση και ιδιαίτερα τα άγρια λουλούδια είναι το Εθνικό Πάρκο της περιοχής που θα τους προσελκύσει.

 

Στα 120.000 στρέμματα του υπάρχει εξαιρετική ποικιλία οικοσυστημάτων, από βραχώδεις ακτές και υγρότοπους έως λιβάδια γεμάτα με λουλούδια και δάση. Στο Γκαργκάνο φύουν πάνω από 2.000 είδη φυτών ανάμεσά τους και η μεγαλύτερη συγκέντρωση από ποικιλίες άγριας ορχιδέας στην Ευρώπη.

Λίσε, Ολλανδία

Η Ολλανδία παράγει περίπου το 90% των τουλιπών παγκοσμίως ενώ γενικότερα η ανθοκομία στη χώρα είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη. Και το καλύτερο μέρος για να το δείτε αυτό είναι η πόλη Λίσε.

Εδώ μπορείτε να κάνετε ποδήλατο στην “Duin-en Bollenstreek” μια πολύ μεγάλη ολάνθιστη έκταση την οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για να απολαύσουν τα χρώματα του ανθισμένου τοπίου. Εδώ βρίσκονται και οι κήποι Keukenhof που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι κήποι λουλουδιών του κόσμου. Σε μία έκταση 320 στρεμμάτων θα δείτε εκατομμύρια τουλίπες, υάκινθους, νάρκισσούς και άλλα είδη λουλουδιών.

Οι κήποι είναι φέτος θα είναι ανοιχτοί έως τις 15 Μάϊου, επομένως αν σκοπεύετε να τους επισκεφθείτε πρέπει να προγραμματίσετε σύντομα το ταξίδι σας. Για να καταλάβετε πόσο «απαραίτητο» είναι να βάλετε το Keukenhof στο πρόγραμμά σας αν πρόκειται να ταξιδέψετε σύντομα στην Ολλανδία, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, την τελευταία χρονιά πριν την πανδημία, το Keukenhof δέχτηκε πάνω από 1,5 εκατ. επισκέπτες.

Νησί Μαϊνάου, Γερμανία

To Νησί Μαϊνάου βρίσκεται στη λίμνη Κωνστάνια, στη νότια Γερμανία. Στα 450 στρέμματά του θα δείτε εντυπωσιακούς βοτανικούς κήπους και λουλούδια, όπως ορχιδέες, υάκινθους, μη-με-λησμόνει και άλλα πολλά είδη.

Highlight είναι σίγουρα ο ιταλικός Κήπος με τα Τριαντάφυλλα αλλά και τα μεγάλα θερμοκήπια στα οποία μπορείτε να δείτε τροπικά είδη και χιλιάδες πεταλούδες καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ειδικά αν μιλήσουμε για τις πεταλούδες εδώ ζουν περίπου 120 είδη τροπικών πεταλούδων από την Ασία, την Κεντρική και Νότια Αμερική και την Αφρική. Το άνοιγμα των φτερών ορισμένων από αυτές μπορεί να φτάσει και τα 30 εκατοστά.

Όρη Τάτρα, Πολωνία

Στην καρδιά των όρων Τάτρα, στα σύνορα της Πολωνίας με τη Σλοβακία υπάρχουν ατελείωτα λιβάδια που αλλάζουν χρώμα από πράσινα σε μωβ κάθε άνοιξη. Από τα τέλη του Μαρτίου και για λίγες εβδομάδες τα λιβάδια τα οποία περιβάλλονται γύρω χιονισμένα βουνά γεμίζουν με εκατομμύρια μωβ άνθη κρόκου, όλα μικροσκοπικά και όλα με ακριβώς την ίδια απόχρωση.

Τα λουλούδια αυτά βρίσκονται μακριά από τον πολιτισμό αλλά σίγουρα αν βρεθείτε σε κάποια από τις δύο χώρες αξίζει να επιχειρήσετε να επισκεφθείτε την περιοχή. Σημειώνεται πως όλα αυτά τα αγριολούλουδα είναι υπό προστασία, επομένως δεν επιτρέπεται να τα κόψετε και να τα πάρετε μαζί σας.

travel.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.