Είναι ένας τόπος άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία. Την αρχαιότερη αναφορά του οικισμού τη συναντούμε στα τέλη της βυζαντινής εποχής. Το παλιότερο όνομα του χωριού ήταν Αθανάτη, λόγω των πολλών κακουχιών που υπέστησαν οι κάτοικοι ανά τους αιώνες. Σε Μελίβοια μετονομάστηκε το 1920 και από τότε όλοι έτσι την γνωρίζουν.
Εκεί τα τελευταία χρόνια δειλά – δειλά αρκετοί πολίτες άρχισαν να ανεβαίνουν και να φτιάχνουν τα εξοχικά τους. Κυρίως σπίτια που βρήκαν από τους παππούδες τους και τους γονείς τους αλλά και όχι μόνο. Σπίτια που αγοράζουν για να ανακατασκευάσουν. Ο βασικός λόγος είναι πως η Μελιβοία αποτελεί έναν ιδανικό τόπο. Σχεδόν ευλογημένο. Τόπο αυτόνομο που έχει και το πλεονέκτημα να απέχει λίγα μόλις λεπτά από τη θάλασσα.
Η Μελίβοια είναι το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Αγιάς και ως τέτοιο έχει πολλές επιλογές. Ένα χωριό που βρίσκεται σφηνωμένο μέσα στο καταπράσινο τοπίο με το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων να ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης. Το κάστανο άλλωστε της περιοχής είναι ξακουστό και κάθε Σεπτέμβρη γεμίζει όλη την Ελλάδα. Παλιότερα βέβαια το κρασί και το μετάξι είχαν κάνει ονομαστή τη Μελιβοία στη γύρω περιοχή.
Κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις βυζαντινές αλλά και τις νεότερες εκκλησίες: της Κοίμησης της Θεοτόκου (1800), της Αγ. Παρασκευής, του Προφ. Ηλία, της Αγ. Κυριακής και του Αγ. Θωμά.
Στον οικισμό της Βελίκας συναντά κανείς την Ιερά Μονή του Ιωάννου του Θεολόγου, την εκκλησία της Παναγίας (12ος-13ος αι), των Αγ. Αποστόλων και του Τιμίου Προδρόμου.
Αν κάποιος/α δεν προλάβει το πανηγύρι στις 8 Μαΐου (Ιωάννου του Θεολόγου ) τότε έχει άλλες δύο επιλογές. Στις 30 Ιουνίου και στις 26 Ιουλίου (Αγία Παρασκευή) και του Αγίου Θωμά.
Μοναδική εμπειρία αποτελεί η πεζοπορία στο μονοπάτι Μελιβοίας – Βελίκα, το οποίο έχει οργανωθεί με χώρους αναψυχής. Οι επισκέπτες περνούν από ξύλινα γεφύρια, πέτρινες βρύσες και τον όμορφο καταρράκτη Σωτηρίτσας.
Κάτι που όμως που δεν πρέπει κανείς να χάσει είναι το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος μαζεύεται στο Κάστρο της Βελίκας και από εκεί παρακολουθεί την πορεία της πανσελήνου. Κάτι το μοναδικό.
Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ SUMMER 2022