Η Κοιλάδα των Τεμπών είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό μέρος στην έξοδο της Κεντρικής Ελλάδας για την Μακεδονία. Συμβολικό και εντυπωσιακό ταυτόχρονα καταφέρνει να κάνει τους ταξιδιώτες να σταματούν να μιλούν και να κοιτάζουν το μοναδικό τοπίο σχεδόν με κομμένη την ανάσα για 4 περίπου λεπτά. Όσο διαρκεί και η διέλευση ανάμεσα από τα πανύψηλα βράχια και δίπλα από τον Πηνειό ποταμό λίγο πριν αυτός βγει στην τελική ευθεία για το Δέλτα.- Φωτ. Larissanet.gr
Η κοιλάδα είναι δημιούργημα ενός χωρισμού δύο βουνών. Του Ολύμπου από τη μια και του Κισσάβου από την άλλη από την πλευρά του δρόμου. Αυτό συνέβη μετά από σεισμική δόνηση που κατά τους ιστορικούς απελευθέρωσε το συσσωρευμένο νερό που κάλυπτε τον Θεσσαλικό κάμπο και με ορμή έψαχνε δίοδο προς τη θάλασσα.
Κατά μήκος της Κοιλάδας υπάρχουν δύο πηγές. Της Δάφνης και της Αφροδίτης στις δύο άκρες της κοιλάδας. Στη μέση υπάρχει η στάση της Αγίας Παρασκευής που είναι η πιο ξακουστή.
Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, μύθοι, αφηγήσεις και γκραβούρες, λυρικοί ποιητές και λαϊκοί στιχουργοί εξύμνησαν τον Πηνειό με κάθε τρόπο. Ιστορία, μυθολογία, αρχαιολογία, θρησκεία, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό, όπως αναφέρεται και στην επίσημη σελίδα του Δήμου Τεμπών, για κάθε επισκέπτη.
Το όνομα Τέμπη διατηρείται από πολύ παλιά και μάλλον σχετίζεται με τη λέξη «τέμνω».
Η ιστορία της κοιλάδας των Τεμπών, ως πέρασμα στρατηγικής σημασίας ανά τους αιώνες μεταξύ της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, καταμαρτυρείται από ιστορικούς και συγγραφείς, όπως ο Ηρόδοτος, ο Στράβων, ο Απολλόδωρος, ο Σενέκα και ο Κλαύδιος Αιλιανός.
Πλέον με δεδομένο πως οι περισσότεροι κινούνται από τον νέο αυτοκινητόδρομο και μέσα από τις δύο σήραγγες, η κίνηση των οχημάτων είναι πολύ μικρότερη, εκτός από τα Σαββατοκύριακα. Αυτές οι μέρες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για κάποιον που θέλει να απολαύσει αυτό το θέαμα. Το Larissanet.gr κατέγραψε αυτή τη βόλτα μέσα σε λίγα λεπτά.